Förvara maränger: Så enkelt är det! (Guide)

Så vad är de bästa sätten att förvara och lagra maränger? Det går jag igenom i denna artikel, med två olika förvaringsmetoder!

Maräng är en söt goding som har många användningsområden i bakning. En klassiker i framförallt fransk bakning, så är marängen gjord av att kombinera socker och hårt vispad äggvita.

På grund av dess många användningsområden är maränger mycket populära inom bakning och till att ätas bara som de är. Kanske har du köpt eller bakat för många att du nu måste oroa dig för förvaringen.

Så förvaras maränger bäst (i upp till 2 veckor)

I en lufttät burk, exempelvis glasburk, kommer marängerna att hålla sig fräscha i upp till två veckor.
I en lufttät burk, exempelvis glasburk, kommer marängerna att hålla sig fräscha i upp till två veckor.

Maräng är en av de där efterrätterna som inte lätt blir dålig, till skillnad från en mandelgräddeskaka som måste stå i kylen. Faktum är att du kan lämna maränger i rumstemperatur, och de skulle då förbli färska och säkra för konsumtion, så länge de förvaras på rätt sätt.

Vid förvaring i rumstemperatur kan maränger hålla sig fräscha i cirka 2 veckor. Det finns alltså inget behov av att kyla maränger alls.

För att lämna maräng i rumstemperatur är det mycket viktigt att marängerna förvaras i en lufttät behållare – exempelvis en glasburk. Om du gör det kan du förhindra att fukt förstör marängens mjuka konsistens. Fukt kan göra marängerna mosiga, och det vill man inte.

Enligt min erfarenhet är keramiska behållare inte de bästa för att lagra maränger eftersom deras porösa konstruktion tillåter luft att komma in och förstöra kakornas konsistens.

Det är okej att stapla maränger ifall du har en liten lufttät burk för förvaring. Se bara till att det finns gott om utrymme på toppen av locket för att förhindra att marängerna krossas. Kom ihåg att maränger är ganska ömtåliga att en liten stöt kan smula sönder deras form.

Jag brukar lägga bakplåtspapper mellan marängerna när jag staplar dem i en lufttät glasburk. Jag lägger också ett annat bakplåtspapper under locket för att skydda den övre delen av kakorna.

När du har stängt locket, förvara behållaren i den svalaste delen av ditt kök. Se till att platsen inte är i direkt solljus.

Längre förvaring: Du kan även frysa in maränger (2 veckor – 3 månader)!

I frysen kommer marängerna att hålla sig fräscha i upp till 3 månader!
I frysen kommer marängerna att hålla sig fräscha i upp till 3 månader!

Du gissade rätt – maränger fryser också bra. Detta är faktiskt det bästa alternativet om du vill förlänga hållbarheten på maräng. När de är frysta är maränger fortfarande säkra för konsumtion eller användning i upp till tre månader.

Innan du fryser in maränger, se till att de har svalnat till rumstemperatur först. Lägg dem sedan i ett enda lager i botten av en fryssäker behållare, exempelvis en matlåda.

Lägg ett lager bakplåtspapper ovanpå. Fortsätt lägga marängerna i lager på detta sätt men var noga med att inte trycka. Förslut behållaren och märk sedan den så att du vet när du placerade den i frysen.

Men hur tinar man frysta maränger? Tja, du tar helt enkelt bort behållaren från kylen och låter sedan marängerna tina på bänken i några timmar. Det finns inget behov av att marängerna tinas inne i kylen.

Det är dock inte rekommenderat att återfrysa tidigare frysta maränger.

Ska man använda en fryssäker påse för att frysa in maränger?

Tja, jag tror inte att detta är den bästa förvaringen för maränger eftersom en påse inte kommer att kunna skydda marängerna. De ömtåliga marängerna kan lätt gå sönder när de förvaras i en påse, speciellt när påsen kommer i kontakt med andra livsmedel inuti frysen.

Avslutande ord

Hoppas denna guide är till hjälp när det kommer till att förvara maränger. Sammanfattningsvis så gäller att förvaring av maränger i upp till två veckor, då är en glasburk i sval rumstemperatur bäst (skyddad från solen).

När det gäller förvaring som ska hålla längre än två veckor och upp till tre månader, då är frysning i exempelvis en matlåda (alla maränger satta i ett enda lager) bästa förvaringen av maränger.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar