Gammaldags vaniljsås – Recept

4.7/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel delar jag med mig av ett riktigt gott gammaldags recept på vaniljsås!

Detta är ett recept på en autentisk gammaldags vaniljsås som kommer att ta dig tillbaka till de goda, enklare tiderna och sätta en klassisk prägel på dina desserter!

Att tillaga en gammaldags vaniljsås är för mig mer än bara att skapa en läcker efterrätt – det är ett sätt att återuppliva traditioner och bevara de klassiska smakerna! Med äldre recept kan vi föra vidare arvet från tidigare generationer och introducera den nostalgiska smaken till nya generationer!

Servera exempelvis din vaniljsås med din favoritkaka och gärna med färska bär. Kombinationen av den lena vaniljsåsen och en paj är oslagbar, och kommer att skapa en symfoni av goda smaker.

För att säkerställa att din gammaldags vaniljsås behåller sin kvalitet och fräschör, är rätt förvaring viktigt. Efter tillagning och kylning bör du förvara vaniljsåsen i en lufttät behållare i kylskåpet. På detta sätt kan såsen hålla sig fräsch och krämig i upp till 3-4 dagar!

Här nedanför kommer receptet! Jag hoppas att ni ska tycka om det lika mycket som vi gör här hemma. Ha det gott!

Gammaldags vaniljsås

Receptet – Så gör du:

Gammaldags vaniljsås

4.7/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Vaniljsås på gammaldags vis ger dina desserter en genuin smak! Välj mellan traditionell vaniljstång eller bekvämt vaniljsocker för att skapa en nostalgisk upplevelse som tar dig tillbaka i tiden.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 15 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

 • 5 dl mjölk
 • 1 st vaniljstång (eller 1 msk vaniljsocker)
 • 4 st äggulor
 • 1 dl strösocker
 • 2 msk maizena (majsstärkelse)

Instruktioner

 • I en kastrull, häll mjölken och tillsätt den delade vaniljstången (om du använder vaniljsocker istället för vaniljstång, tillsätt bara mjölken). Värm mjölken på medelvärme tills den börjar bubbla längs kanterna. Ta sedan bort kastrullen från värmen och låt vaniljen dra i mjölken i cirka 10 minuter.
 • I en separat skål, vispa äggulorna och sockret tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt maizena och fortsätt att vispa tills allt är väl blandat.
 • Ta bort vaniljstången från mjölken och skrapa ur fröna med en kniv. Tillsätt vaniljfröna i äggulorna och sockret (vid användning av vaniljsocker istället för vaniljstång, tillsätt vaniljsockret) och blanda väl.
 • Häll den varma mjölken över äggulorna, sockret och vaniljen medan du vispar kontinuerligt för att undvika att äggulorna koagulerar.
 • Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm på medelvärme under konstant omrörning tills såsen tjocknar. Se till att inte låta såsen koka, då äggulorna kan koagulera.
 • När såsen har uppnått önskad konsistens, ta bort kastrullen från värmen och låt vaniljsåsen svalna något.
 • Vid användning av vaniljsocker istället för vaniljstång behöver du inte sila såsen. Annars, sila såsen genom en finmaskig sil för att ta bort eventuella klumpar och vaniljstänger. Häll den silade vaniljsåsen i en skål eller karaff och ställ den i kylskåpet för att kyla helt.
 • Servera din läckra gammaldags vaniljsås kall tillsammans med exempelvis äppelpaj, glass eller andra desserter för att ge dem en extra touch av lyx och smak.
Måltid Efterrätt, Sås
Kök Svenskt
Nyckelord Gammaldags vaniljsås

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar