Guide: Välja & Matcha Färg på Ytterdörren

I denna artikel gör vi en studie över hur man väljer rätt färg på ytterdörren, dels för att det ska gå väl ihop med fasadfärgen, men också andra faktorer som är viktiga att tänka på när man väljer färg på ytterdörren. Att man exempelvis bor i antingen ett rött hus, vitt hus, grått hus, gult hus, eller svart hus, bidrar till att färgen som passar till ytterdörren självklart varierar. Det finns dock andra faktorer att fundera kring som vi inleder artikeln med. Sedan går vi vidare i denna artikel med att lista de mest stilsäkra färgerna för ytterdörren, baserat på din färg på fasaden, för att ge inspiration och beslutsunderlag inför valet av färg på ytterdörren!

5 saker att alltid tänka på när man väljer färg på ytterdörren

Det finns ett antal tips alla bör tänka på för att göra ett bra val av ytterdörrsfärg. Dessa tips gäller alla oavsett fasadfärg.

  1. Identifiera ditt bostadsområdes stil och tendenser. Det kan vara en oklok idé att sticka ut alltför mycket med färger om ingen annan i området gjort det. Bor man exempelvis i ett område med väldigt traditionella och gamla hus kanske man också vill hålla det klassiskt. På samma sätt, bor man i ett modernare område där andra byggnader har tagit ut svängarna, kan man ha mer spelrum för vad som är snyggt och passande.
  2. Titta på bilder och kopiera en stil. Inspiration finns det gott om på nätet. Det finns miljontals bilder på hem på nätet och genom enkla sökningar så kan man hitta fram till bilder på hus som har ens fasadfärg, och sen olika färger på ytterdörren. Genom att titta på inspirerande bilder så får du en mycket bra uppfattning om vad just du gillar. Detta underlättar valet av ytterdörrsfärg!
  3. Haka inte på en tillfällig trend. Trender kommer och går, men ytterdörren består. Har det plötsligt blivit supertrendigt med en färg som är inne idag kan det vara så att du kommer att ogilla den imorgon. Det bästa för färgen på ytterdörrar är att göra mer säkra val som man kan leva med en längre tid.
  4. Ta ditt hem i beaktning. Takfärgen är viktig att tänka på förutom fasadfärgen. Dessutom kan färgen på knutarna på ditt hem kan helt förändra uppfattningen om vad som är en bra färg på ytterdörren, och bör påverka valet. Likaså ska man ta i beaktning vilken fasadfärg man har.
  5. Lita på reglerna för färghjul och färgmatchning. Färger är lite av en vetenskap, och färghjul visar vilka färger som passar ihop vilka färger. Det är också på dessa färghjul våra tips nedan bygger på. Se färghjulen som en sista kontroll för att ditt tilltänkta val på kombination av ytterdörrsfärg och fasadfärg verkligen funkar ihop. Det är noga utstuderat i färghjul vad som passar eller inte.

Rött hus – vilken färg på ytterdörren passar?

Nedan är 4 expertsäkrade tips att utforska om fasaden är röd (tänk också på att matcha med knutarnas färg, dessa tre tips fungerar dock med vita knutar):

  • Vit ytterdörr. Röd och vit är en klassiker som är stilsäker och traditionellt fullt omfamnad i Sverige. Den kan upplevas vara ett säkert kort.
  • Svart dörr. Svart dörr är ett modigare och modernare val som ändå blir supersnyggt.
  • Grön dörr. Extremt snyggt på gamla som moderna kåkar. Passar också extremt bra med vita knutar.
  • Blå dörr. En ytterdörrsfärg som smälter in väldigt bra tillsammans med röd fasad. Dock aningen mindre vanlig.
  • Mörkgrå dörr. Ett annat supersnyggt alternativ till den svarta dörren som nästan är än modernare.

Vitt hus – vilken färg på ytterdörren passar?

Vitt hus är en specialare. Beroende på knutarnas färg så kan ett hus med vit fasad ha i princip vilken färg på ytterdörren som helst (om man också följt de inledande 5 tipsen i artikeln).

Neutrala toner som svart, brun, grå eller beige är färger som vanligtvis passar bra med färgen vit. Kontraster mellan svart och vit är ett mycket stilrent och vackert val.

Grått hus – vilken färg på ytterdörren passar?

Marinblå ytterdörr är väldigt snyggt tillsammans med grå fasad. Generellt så passar djupare, mörkare färgtoner av vilken färgnyans som helst tillsammans med grå. Tänk svart, röd, brun, mörkare lila.

Gult hus – vilken färg på ytterdörren passar?

Ett gult hus är också en klassiker. Vit ytterdörr är ett klassiskt val som är absolut vanligast. Röd ytterdörr kan också vara väldigt snyggt som kontrast till den gula fasaden. Utforska även färgerna svart, röd, och blå för ytterdörren om du har ett gult hus för att se om det är något för dig.

Svart hus – vilken färg på ytterdörren passar?

svart hus banner

Vit ytterdörr är ett naturligt val för att spela på den väldigt stilrena kontrasten mellan färgerna svart och vit. Ett alternativ till den vita ytterdörren är den ljusgrå ytterdörren, vilket är en modernare tappning till det redan moderna svarta huset.

Är huset i trä så är naturligt träfärgad ytterdörr ett snyggt val. Dock så ska man vara försiktig att gå längre med ett svart hus, svart förstärker verkligen fokuset på ytterdörren om den skulle vara i en alltför iögonfallande färg.

Läs också (artikeln öppnas i ny flik): Svart hus: 5 fördelar och 5 nackdelar

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar