Svart hus: 5 fördelar och 5 nackdelar

Ett svart hus är är att ta på stilmässigt allvar. Mörka färger associeras ofta med drama och djup, och ett svartmålat hus skickar ett meddelande till åskådaren om att du inte är rädd för att synas. Men samtidigt är svart en husfärg som är dyr att underhålla, jämfört med vit. Är svart färg ett bra val för en fasad? Det ämnet hanterar vi i denna artikel med fem fördelar och fem nackdelar när det kommer till att ha ett svart hus.

 • Tänk på: Att måla sitt hus i en helt ny färg kan enligt vissa områdesbestämmelser kräva ett “bygglov”. Informera dig om vad som gäller i ditt område, genom att exempelvis kontakta din kommun.

5 fördelar med svart hus

 1. Ett svart hus får ett stilfullt, mer ovanligt och klassiskt utseende. I all enkelhet så är svart verkligen en ren och vacker färg. Det är traditionellt inte ett val av färg för ett hus, åtminstone i Sverige, så ett svart hus inger verkligen sina betraktare med en supermodern och fräsch känsla.
 2. Ett svart hus framhäver sin omgivning otroligt fint. När det kommer till kläder brukar man ofta säga att svart funkar bra ihop med vilka andra färger som helst. Detta stämmer lika bra när det kommer till svarta hus. Ett svart hus står ut i sin ovanlighet, men smälter dessutom in otroligt naturligt i en omgivning som exempelvis innefattar berg eller klipper, eller varför inte gröna inslag från växter?
 3. Ett svart hus framhäver husets former och kanter. Svart framhäver husets form och kan ge ett krispigare intryck och framhäva arkitekturen.
 4. Det är väldigt unikt. En anledning till att man kan vilja måla sitt hus svart är att det är unikt. Det är helt enkelt inte så vanligt med svarta hus i Sverige, vilket får ens hus att sticka ut i mängden.
 5. Svarta hus har otroligt med möjligheter att framhäva en sekundär färg. För närvarande är det populärt att kombinera svart och vitt, både när det kommer till hems exteriör och interiör. Denna djärva tonvariation kan skapa en mycket elegant och modern look, men när den används genom en svart fasad och vitmålade fönster, kan man också skapa ett fantastiskt avslappnat uttryck i lantlig stil. Byt ut de vitmålade fönstren mot en stark och modig accentfärg och du är tillbaka till ett kraftigt nytänkande uttryck – möjligheterna är oändliga. Så man ska inte underskatta dynamiken av att ha ett svart hus.

5 nackdelar med svart hus

 1. Svarta hus absorberar mer värme vilket höjer inomhustemperaturen. Ett vitt eller ljust hus kommer till skillnad från ett svart hus att återspegla fler solstrålar och hålla inomhustemperaturerna svalare under varma sommarmånader. Svart är den färgen som absorberar mest ljus av alla färger, och kan därför höja temperaturen inomhus när solen ligger på.
 2. Den svarta färgen kan blekas, bilda blåsor och släppa från fasaden i snabbare takt. Solljus bleker mörka färger snabbare, och ingen färg är mörkare än svart. Färgen på svarta hus bleks därför snabbare än vilken annan färg som helst. Detta beror på att svart färg värms upp mer än någon annan färg, för att sedan svalna när solen slutar ligga på. Denna upphettning och avsvalning gör att färgen expanderar och spricker upp, eller får blåsor som bildas. Problemet med upphettning är störst för svart färg eftersom den absorberar flest strålar från solen, och därför är livslängden på svart färg lägre. Ett sätt att mildra detta problem är med grundliga förberedelser innan målning. Den största orsaken till blekning och släpp av färg – vilken färg som helst – är vatten som sipprar in under ytan. Skrapa och slipa en yta noggrant innan du målar den för att minimera risken för det problemet.
 3. Svart framhäver sprickor och imperfektioner på husets fasad. Svart färg förstärker synligheten av exempelvis blåsor, fläckar, smutsbildningar eller andra imperfektioner på en slät yta. Detta kan innebära mer arbete för underhåll av ett svart hus, eller helt enkelt att man med ett svart hus får vara beredd på att skavanker kan framhävas.
 4. Det kan bli väldigt mörkt med ett svart hus under redan mörka vinternätter, vilket man måste vara beredd på. Svart är en färg man ofta kopplar till nätter och vinterhalvåret. Medan ett vitt hus kan lysa upp en vinternatt, kommer ett svart hus istället att absorbera minsta ljusglimt, vilket gör att svart färg verkligen blir ett ställningstagande en mörk decembernatt. I ett bostadsområde kan därför ett större svart hus skapa en närapå kuslig kontur en mörk kväll.
 5. Det är förmodligen dyrare än ljus färg. Problemen med att svart färg kan ta extra stryk av upphettning samt blekas gör att livslängden på målningen kan bli lägre, vilket ger högre kostnader för uppehåll och oftare behov av målning.

Bildinspiration

På vår Pinterest har vi sammanställt en anslagstavla full av bilder av svarta hus, för att ge ytterligare inspiration. Du hittar vår Pinterest-anslagstavla om svarta hus här (öppnas i ny flik)!

Läs också: Alla våra Gör-det-själv-artiklar

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar