Rengöra Tvättmaskinen: 4 Snabba Sätt! (Guide med Bilder)

I denna artikel ges fyra olika sätt att rengöra tvättmaskinen, samt några praktiska saker kring ämnet som är bra att känna till!

Att rengöra tvättmaskinen är viktigt

Tvättmaskiner på rad

Att rengöra tvättmaskinen är något man ofta glömmer bort. Man kan ofta intala sig själv att tvättmaskinen alltid är ren då kläderna som tvättas i den blir rena.

Sanningen är dock att din tvättmaskin kan få kalklagringar, vilket på sikt kan skada maskinen och dess prestanda.

Tvättmaskiners fuktighet gör även att bakterier frodas inuti, och de flesta bakterier kan överleva även vid höga temperaturer.

Mögel och svamp kan dessutom börja växa inuti maskinen, vilket kan sätta sin prägel på din tvätts doft.

Att tvätta maskinen och motverka alla oönskade lagringar inuti den är relevant för att säkerställa att den håller länge.

 • Tips: Utveckla vanan att alltid lämna luckan på tvättmaskinen öppen när den inte används, för att låta fukten inuti maskinen torka ut!

Hur ofta bör man rengöra tvättmaskinen?

tvättmaskin som startas

De flesta hemmaexperter menar att man bör rengöra tvättmaskinen minst varje tre till sex månader. Detta för att säkerställa att tvätten verkligen blir ren när man tvättar, men också för att maskinen genom rengöringen sköts om och håller längre.

Teknik för att rengöra gummilisten

Tvättmaskin gummilist med bakpulverburk

Tvättmaskinens gummilist är kanske det svåraste området att rengöra.

För att rengöra gummilisten på bästa sätt så kan du komplettera varje metod i artikeln genom att strö 2,5 dl bakpulver eller bikarbonat runt och inuti gummilisten, direkt inuti trumman. Strö bakpulvret eller bikarbonaten innan du börjar köra ditt program, och följ sedan guiden precis som vanligt.

När du sedan har slutfört en metod i guiden efter att ha tillsatt bakpulver eller bikarbonat, så kan du sedan blanda några droppar diskmedel i en liten behållare med varmt vatten. Doppa en disktrasa eller liknande i blandningen och torka rent gummilisten invändigt och utvändigt, så får du den extra ren!

1. Rengöra med ättika

Ättika (ofta står det ättiksprit på flaskan) är en blandning av ättiksyra och vatten, som används till matlagning såväl som till rengöring.

När det gäller rengöring så har ättika en förmåga att hålla bakterier och mögel borta. Den har också den förträffliga egenskapen att den effektivt avlägsnar kalklagringar i exempelvis tvättmaskiner.

Ättika kan användas till att rengöra andra vitvaror än tvättmaskiner, såsom vattenkokare och kaffebryggare!

För denna metod för att rengöra tvättmaskinen går dessutom vitvinäger bra, som faktiskt också innehåller ättiksyra.

vitvinäger
Om man inte har ättika så går vitvinäger också bra till denna metod!

Detta behöver du:

 • Ättika eller vitvinäger
 • Bakpulver
 • En mikrofiberduk
 • Tips: Ättika och vinäger går bra att använda till rengöring av tvättmaskinen med jämna mellanrum. Använd det dock inte regelbundet i tvättmaskinen, utan på sin höjd någon gång per kvartal. Anledningen är att det kan fräta på gummi och rör om det används för ofta. Principen är lite som att dricka läsk: med för regelbunden användning så finns det risk för att det ger upphov till frätskador.

Så rengör du tvättmaskinen med ättika:

 1. Tillsätt 5 dl ättika eller vitvinäger i tvättmedelsbehållaren.
 2. Kör tvättmaskinen (utan tvätt) genom ett komplett medellångt program.
 3. Kör sedan ett till program (även detta utan tvätt) på den högsta nivån och med den hetaste vattentemperaturen som går, men lägg den här gången i en halv kopp bakpulver eller bikarbonat till trumman istället för ättika eller vinäger.
 4. Torka av inuti trumman med en fuktig mikrofiberduk när programmet är klart.
 5. Kör en ytterligare men kortare sköljcykel för att ta bort eventuella rester innan du tvättar tvätt inuti maskinen.

2. Rengöra med citronsyra och askorbinsyra

Askorbinsyra är faktiskt ett annat namn för C-vitamin, och finns att köpa i matbutiker och diverse apotek och hälsobutiker.

Tillsammans med citronsyra som brukar hittas på samma butiker som askorbinsyra, så får man ett utmärkt kemikaliefritt medel som rengör tvättmaskinen.

Detta behöver du:

 • ca 20 gram citronsyra
 • ca 15 gram askorbinsyra

Så rengör du tvättmaskinen med citronsyra och askorbinsyra:

 1. Blanda upp citronsyran och askorbinsyran i lite ljummet vatten
 2. Häll ner blandningen i tvättmedelsfacket
 3. Kör det varmaste programmet din tvättmaskin har (utan tvätt inuti), så långt som möjligt, och med alla extrasköljningar som går tillvalda (förtvätt och eftersköljning)
 4. Kör en ytterligare men kortare sköljcykel med enbart vatten för att ta bort eventuella rester innan du tvättar tvätt inuti maskinen.

3. Rengöra med citronsyra

För att rengöra tvättmaskinen och få den fri från minerallagringar, bakterier och eventuell svamp så kan du använda enbart citronsyra och köra ett tvättprogram utan tvätt.

Citronsyran kommer att lossa mineralavlagringar, smuts och tvålrester, så att det sköljs ut ur maskinen.

Detta behöver du:

 • 250 g citronsyra

Så gör du för att rengöra tvättmaskinen med citronsyra:

 1. Töm tvättmaskinen på tvätt
 2. Häll citronsyran direkt in i tvättmaskinens trumma
 3. Kör ett komplett program (förskölj + huvuddel + efterskölj) på den hetaste temperaturen som finns på din enhet. Förtvättsdelen av programmet sprider syran genom hela trumman, och eftersköljningen kommer att ta bort de uppdelade avlagringarna och tvålskummet.
 4. Kör en ytterligare men kortare sköljcykel med enbart vatten för att ta bort eventuella rester innan du tvättar tvätt inuti maskinen.

4. Rengöra med klorin

För en djupgående och ordentlig rengöring av tvättmaskinen kan man använda klorin.

Detta behöver du:

 • 1,5 dl klorin

Rengöra tvättmaskinen med klorin – så gör du:

 1. Se till så att tvättmaskinen är fri från tvätt.
 2. tillsätt 1,5 dl flytande klorin i tvättmedelsfacket.
 3. Kör ett vanligt program på 40 grader.
 4. Kör en ytterligare men kortare sköljcykel med enbart vatten för att ta bort eventuella rester innan du tvättar tvätt inuti maskinen.

Avslutande ord

Hoppas denna guide hjälper till med rengöringen och skötseln av din tvättmaskin. Vad fungerar bäst för dig när det kommer till att rengöra tvättmaskinen? Skriv gärna en kommentar nedan!

Alla våra artiklar om husmorstips finns att hitta här.

Inspiration till en metod i denna artikel kom från https://www.today.com/.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar