Staffordshire Bullterrier (Nanny Dog) – Guide

Staffordshire bullterrier är hundrasen som också är känd under sitt smeknamn “Nanny dog”.  I denna artikel ges en introduktion till staffordshire bullterier (nanny dog), som lyfter hundrasens historia, dess personlighet, egenskaper, och vad som är viktigt att tänka på när det kommer till nanny dog som husdjur.

 • I dagligt tal kallas staffordshire bullterrier förutom för nanny dog även för staff eller staffe (på engelska kallar man ofta hundrasen Staffy).
staffordshire bullterrier valp
En staffe-valp

Historia

Experter på hundraser är i allmänhet lite kluvna kring nanny dogs historia. Den mest accepterade teorin när det gäller historian är att hundrasen kan spåras tillbaka till den massiva hundrasen bull and terrier, som sedan länge inte existerar som hundras något mer.

Bull and terrier var en korsning mellan den grymma, muskelpackade Old English Bulldog och den smidiga Black and Tan Terrier. Den aggressiva Old English Bulldog avlades fram för att slåss mot varandra, och mot björnar och tjurar i underhållningssyfte. Läs vår artikel om dagens engelska bulldoggs och deras historia här (öppnas i ny flik).

2017 gjordes en studie innefattande DNA-prover från nanny dogs, som visade att hundrasen hade arv från 1860-talets terriers på Irland. Denna teori sammanfaller med anteckningar om att man på Irland anordnade mycket hundkamper i underhållningssyfte vid denna tidsperiod, något som senare givetvis blev förbjudet.

American Kennel Club godkände staffordshire bullterrier som hundras 1972, och detta var deras godkända hundras nummer 120. Hundrasen är också godkänd av SKK – Svenska Kennelklubben. Idag är hundrasen mycket omtyckt och faktiskt en av de topp tio populäraste hundraserna i England.

Staffordshire bullterriers personlighet

staffordshire bullterrier utomhus

Hundrasen kan på ytan vara lite skrämmande för vissa, då nanny dogs har en stark, muskulös kropp, en intensiv, vaken blick och kraftfull närvaro. Många som inledningsvis blir intresserade av rasen eftersom tycks vara en tuff hund blir förvånade över att staffar faktiskt är känsliga och kärleksfulla följeslagare, som mycket hellre vill leka och ha roligt än att bråka och spela tuffa. Dessa hundar betraktar livet som ett glatt äventyr.

Idag är staffordshire bullterriers lojala följeslagare kända för sitt mod, sin intelligens och sin snälla attityd med barn. Deras största önskan är att umgås med sina husdjursföräldrar och leka.

Smeknamnet nanny dog kommer just från hundrasens stora tålamod och fina beteende med barn. Med detta sagt borde hundar i staffordshire bullterriers storlek aldrig lämnas obevakade med små barn eller lämnas till att agera barnvakt, speciellt inte barn som hunden inte är alltför bekant med. En nanny dog är heller inte alltid så vänlig mot hundar som den inte känner så bra, vilket delvis är en kvarleva från att hundrasen har ursprung i att slåss mot andra hundar i underhållningssyfte. Detta arv krävde att hunden var aggressiv mot andra hundar men ändå mild mot människor – något som alltså delvis sitter kvar.

Egenskaper

staffordshire bullterrier glad
 • Staffordshire bullterrier benämns ofta som en liten till mellanstor hundras med en muskulöst byggd kropp.
 • Den genomsnittliga vuxna hunden inom rasen är mellan 36-41 cm hög
 • Den genomsnittliga vuxna hunden inom rasen väger 11-17 kilo
 • Genomsnittlig livslängd: 12 till 16 år
 • Nyckelord som beskriver deras personlighet: lekfull, tålmodig, älskande, atletisk, stark, sällskapskär
 • Vanliga färger: hundarna inom hundrasen kan ha flertalet olika färger, däribland kombinationer av svart, vit, blå, röd, brun, och beige

Läs också (öppnas i ny flik): Allergivänlig hundras, finns det? Vi reder ut!

Hälsa

Läs också (öppnas i ny flik): Hundförsäkring: Grundlig guide för hundägare

Nanny dogs är generellt fullt friska hundar, men kan likt alla andra djur stöta på hälsoproblem under sina liv. Några lite vanligare hälsoproblem som de kan råka ut för är följande:

 • knäledsproblem
 • grå starr (ögonproblem)
 • patella luxation (ett annat ledproblem)
 • hudallergier, vilka gör så att hunden upplever kliande känsla över huden på grund av allergi

För vilken typ av ägare passar hundrasen?

nanny dog i vattnet

Läs också: Vår guide till vad du bör tänka på innan du skaffar hund (öppnas i ny flik)!

Trots sin kärleksfulla och lekfulla natur så gör det dessa hundar bäst att vara tillsammans med erfarna husdjursföräldrar, som gärna tidigare har skött och uppfostrat hundar. Hundägare som kan umgås med dem tidigt och förse dem med träning kan säkerställa att man med en nanny dog får en trogen, snäll och älskande familjemedlem.

Förvänta dig att denna atletiska och energiska hund behöver minst två rediga promenader varje dag. Nanny dogs tycker inte om att lämnas utan uppmärksamhet under långa perioder, och därför är det en ras som inte bör lämnas hemma eller ute ensam under långa perioder utan mänskligt kamratskap.

Sammanfattningsvis är det önskvärt att en ägare har möjlighet till långa promenader, samt gärna får nära hem, och dessutom har hunderfarenhet och tid till massa träning under hundens tidiga steg i livet.

Råd till de som är intresserade av att skaffa nanny dogs

staffordshire bullterrier på promenad

Läs också (öppnas i ny flik): Så väljer man rätt hundfoder – Guide

Köp aldrig en staffe från en hunduppfödare som inte tillhandahåller köparen med hälsodokument eller hälsoinformation kopplade till hundvalpen. Experter menar att man alltid ska leta efter en välrenommerad uppfödare som testar sina avelshundar i syfte att se till att de är fria från ärftliga sjukdomar och som föder upp sina hundar med målet att ge dem sunda temperament.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel var underhållande och hjälpsam, och att du lärt dig något nytt om staffordshire bullterrier (nanny dog)!

Se alla våra hundartiklar

Se alla våra husdjursartiklar

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar