Papillon – En härlig hund med fjärilsöron

Papillon är en hundras med ursprung i Frankrike och Belgien. I denna artikel ges en introduktion till papillonhundar, som lyfter hundrasens storslagna historia, dess personlighet, egenskaper, och vad som är viktigt att tänka på när det kommer till papillon som husdjur, såsom hälsa och valpar.

Historia

papillon utomhus

Papillonhunden är en spanieltyp vars förfäder var en porträttfavorit under 1500-talet, och den holländske mästaren Rembrandt målade av dem i flera porträtt när de utgjorde sällskap till hovdamer. Hundrasens förfäder var nämligen en favorit bland hovdamer i Europa under 1500-talet, och köpmän fraktade dem genom Frankrike och Västeuropa för försäljning.

Den franske solkungen Louis XIV och hans hov avlade under 1600-talet fram dagens papillon. Det som förändrades från den tidigare hunrasen var bara att öronen gick från att vara tårformade, till att bli mer upprätta, vilket karaktäriserar papillon idag. Papillons öron gav den också dess namn, då papillon på franska betyder fjäril, då hundrasens öron påminner om fjärilsvingar. Hundrasen innan solkungens hov avlade fram Papillon finns fortfarande kvar och heter phalene, men det är idag en mindre vanlig hundras.

Personlighet

glad papillon på promenad
Foto: Max Pixel

Läs också: Vår guide till vad du bör tänka på innan du skaffar hund (öppnas i ny flik)!

Papillonhundar är extremt sociala och kräver att de är en del av sin människas liv. Om du letar efter en livlig, energisk, utgående och älskande följeslagare så kan papillon vara rasen för dig.

Det är en väldigt intelligent hundras som är enkel att träna och uppfostra. Därför kan den passa bra även för debuterande hundägare som saknar stor erfarenhet av hundar. Var bara beredd på att deras energinivå är hög och att de kräver social interaktion. Man bör räkna med att en papillon kräver minst två 30-minuterspromenader per dag. Ta alltid ut dem tidigt på morgonen och innan läggdags, och efter varje måltid.

Några av hundrasen papillons egenskaper

papillon bland höstlöv
 • Används allra främst till att vara sällskapshund
 • Livslängd på 12-16 år
 • Vikt på 2-4 kg när den är fullvuxen, hanarna är större än tikarna (det är en väldigt skör och ömtålig hund)
 • 20-28 cm hög i mankhöjd när den är fullvuxen, hanarna är större än tikarna
 • Papillon är liten hund men kräver stort socialt umgänge med sin ägare
 • Papillon funkar bra med andra husdjur i hemmet, mens se till att de introduceras till varandra tidigt i hundvalpens liv för bästa resultat
 • Högt intelligent hundras och kan tränas effektivt, se till att ha ett träningsschema
 • Bör borstas två gånger i veckan, bada bara när det behövs. Klipp klorna varje två eller tre månader eller vid behov (hör du det klicka mot golvet när din papillon går är de för långa)
 • I nordiskt klimat kan de frysa utomhus på vintern, tänk på detta och vidta åtgärder inför kalla promenader

Vem lämpar sig papillon för?

glad papillon utomhus

Läs också (öppnas i ny flik): Så väljer man rätt hundfoder – Guide

 • Papillon är sköra och ömtåliga hundar och lämpar sig därför inte för småbarnsfamiljer, där leken ibland kan gå över styr
 • Papillon är väldigt social och vill alltid vara på din sida. En ägare till en papillonhund bör kunna dedikera mycket tid till att spendera med hunden.
 • Är man hemma mycket alternativt har nära till hemmet på dagarna, samt har tid för lite längre sköna promenader och till att umgås när man är hemma, så är papillon en väldigt bra följeslagare

Papillons hälsa

Läs också (öppnas i ny flik): Hundförsäkring: Grundlig guide för hundägare

Papillon är generellt en fullt frisk ras med en livslängd på 12-16 år. Man ska dock alltid ha i åtanke att fastän en papillon kan vara helt frisk, så är det alltid en skör hund som man ska ta det mjukt och försiktigt med (exempelvis i närvaron av små barn). De främsta hälsoproblemen för papillon är nämligen skador som uppkommer genom aktivitet, exempelvis kollisioner med objekt.

Några hälsoproblem inom hundrasen är:

 • Patella luxation, som är en knäskada som innebär att knäskålen inte sitter rätt i leden, är relativt förekommande bland mindre hundar som papillon. Detta tillstånd kan vara närvarande sedan födseln.
 • Förgiftning och sätta i halsen. Papillons är små och kan sätta små objekt i halsen samt bli förgiftade av förhållandevis små doser av giftiga medel.
 • Håll dem borta från små barn och låt dem helst inte leka med stora hundar. En enda rörelse som är för kraftig eller aggressiv kan skada en papillon avsevärt.
 • En ögonsjukdom inom hundrasen är progressiv retinal atrofi, som är en ärftlig sjukdom som leder till blindhet och som oftast drabbar hundar i åldrarna 3-4 år. Grå starr kan även uppkomma efter 7-8 månaders ålder.
 • Blödarsjukdomen von Willebrand förekommer bland papillonhundar. Med ett DNA-test av hunden kan man få en förståelse för risken.
 • Hundarna kan få allergier som gör att deras hud kliar
 • Andra hälsoproblem som förekommer är hypotyreos, trachealkollaps, leversjukdomar, urinstenar och bråck.
 • Ibland drabbas hundar inom rasen av Addisons sjukdom

Papillonvalpar

Papillon hundvalp
Foto: flickr

Temperamentet kan givetvis variera från valp till valp och därför kan det vara relevant att man hittar en hund vars temperament passar in i ens familj. Försök därför alltid att träffa minst en av valpens föräldrar, för att få en förståelse för att de har trevliga temperament som du är bekväm med. Generellt sätt är det vanligtvis mamman som är tillgänglig. Att träffa valpens syskon eller andra släktingar till föräldrarna hjälper också till att utvärdera hur en valp kommer att mogna när den växer upp.

Att en valp är vid god hälsa kontrolleras till stor del genom intyg och dokument gällande valpens föräldrar, som en uppfödare bör inneha. Detta är viktigt att kontrollera och kunna bestyrka, för att säkerställa att familjen inte har en historia av allvarliga hälsomässiga besvär. Välj därför alltid en valp från en seriös och välrenommerad uppfödare.

Vad kostar en papillonhund?

papillon som tittar ut genom fönstret

Priset på hundvalpar varierar alltid, men ofta kan priset på en papillonhundvalp ligga på ungefär 10 000 – 20 000 SEK.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om hundrasen papillon är intressant och hjälpsam.

Mer läsning:

Alla våra hundartiklar

Alla våra husdjursartiklar

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar