Engelsk bulldogg: Husdjursguide (med Bilder)

Engelsk bulldogg (på engelska: Bulldog) är en hundras med ursprung i England, som förr i tiden användes till att driva boskap till marknaden och till att slåss i brutala kampföreställningar. Idag är den engelska bulldoggen snarare känd för att vara en snäll och tillgiven kompanjon som älskar att umgås med barn.

Historia

Tidig historia

Engelska bulldoggs avlades likt pitbulls ursprungligen fram för att hjälpa slaktare att kontrollera boskap. Den engelska bulldoggen kom troligtvis före pitbullen, och har en historia som möjligen kan spåras tillbaka till 500-talet i England till en ras som kallas Alaunt.

Innan 1800-talet var den engelska bulldoggen mycket större och mer aggressiv än den är idag. På 1800-talet avlades den till att bli en mycket mindre och mer fridfull ras som den man är van vid idag. Under 1400-talet finns det dock indikationer på att den engelska bulldoggen användes till att fånga hästar, nötkreatur och vildsvin i jordbruksbruk. Den användes också i brutala kampsporter, och detta förbjöds inte i Storbritannien förrän långt senare, under år 1835.

Modern historia

engelsk bulldogg i parken

Den engelska bulldoggen blev under 1800-talet avlad till att bli en mindre typ av bulldogg som den vi är vana vid än idag, jämfört med den stora som man tidigare hade varit van vid i England. Detta då den tidigare önskan man hade kring att de skulle vara stora och krigiska hade upphört. Det är omdebatterat och diskuterat om detta gjordes genom att man lät dåtidens engelska bulldoggs få valpar med mindre hundraser såsom mopsar.

Idag är den engelska bulldoggen en väldigt ikonisk typ av hund, som kanske på grund av sitt kära utseende utgör maskot för en hel drös olika företag, universitet och andra institutioner världen över. Intresset för hundrasen som husdjur är också väldigt hög.

Några av den engelska bulldoggens egenskaper

engelsk bulldogg närbild
 • En engelsk bulldogg blir i snitt 40 cm hög ståendes på fyra ben, och ca 50-70 cm lång när den är fullvuxen.
 • De väger fullvuxna mellan 23-24 kg.
 • Många håller den engelska bulldoggen för att vara den starkaste hunden för sin storlek – de är väldigt kompakta muskelpaket!
 • Livslängd: en engelsk bulldogg blir cirka 10-11 år gammal vid ett övervägande hälsosamt liv. I en studie med 26 engelska buldoggs fann man att medellivslängden var 8,4 år.
 • Den engelska bulldoggens hud är lös och hänger med tunga rynkor och tjocka veck i ansiktet, och en “dubbelhaka” som hänger i halsen

Läs också: Allergivänlig hundras, finns det? Vi reder ut!

Mentalitet och beteende

Läs också: Vår guide till vad du bör tänka på innan du skaffar hund (öppnas i ny flik)!

Dagens engelska bulldoggs är uppfödda till att vara kärleksfulla och vänliga. De är beslutsamma och modiga, men de är inte alls ute efter att slåss som många ofta tror via deras felaktiga rykte.

De har ofta en lugn personlighet när de är mogna, och medan de är vänliga och lekfulla kan de vara lite envisa och skyddande när det kommer till deras människovänner och familj. Engelska bulldoggs älskar människor, uppmärksamhet och att umgås med sina närmaste människovänner. De gillar också att ta det lugnt, så sannolikheten är också stor att de snarkar då och då!

Engelsk bulldogg och barn

Den engelska bulldoggens vänliga temperament gör den bra bland barn och unga. En bulldogg kan stå ut med den höga energin som ofta medkommer ett barn, även om han inte borde behöva, och går iväg om den blir trött och känner att det är nog.

Lär alltid barn hur man ska närma sig och klappa hundar, och ha som vuxen alltid uppsyn över interaktioner mellan hundar och små barn, för att förhindra att någon blir biten eller att barnet drar i öron eller svans. Lär ditt barn att aldrig närma sig en hund medan den sover eller äter, eller att försöka ta ifrån hunden dens mat som en lek. Ingen hund ska någonsin lämnas utan tillsyn med ett barn, och detta innefattar även engelsk bulldogg, oavsett om den har rykte av sig att vara snäll.

engelsk bulldogg från sidan
Foto: Pixabay

Hälsoproblem att känna till

Läs också (öppnas i ny flik): Hundförsäkring: Grundlig guide för hundägare

Tyvärr tampas engelska bulldoggs som ras med många typer av potentiella hälsoproblem hängandes, som kan kanta deras liv och vilka potentiellt kan sänka deras livslängd. De har också en benägenhet att bli överviktiga om de inte får tillräckligt med motion.

Några av de vanligaste hälsoproblemen är:

 • Omfattade andningsproblem
 • Värmeslag
 • Allvarliga hudproblem (eksem, torr hud, acne)
 • Körsbärsöga
 • Ledproblem
 • Hjärtproblem

Källa: http://www.betterbully.com/english-bulldog-health-problems/

engelsk bulldogg som sitter i gräset

Råd till de som är intresserade av engelsk bulldogg

Hundexperter menar att engelsk bulldogg faktiskt kan passa en nybörjarägare som inte har så stor vana av hundar.

Läs också (öppnas i ny flik): Så väljer man rätt hundfoder – Guide

Vad man framförallt ska tänka på när det kommer till engelsk bulldogg är att hålla dem borta från extremt väder (exempelvis extrem hetta och kyla), och ge dem tillräckligt med träning, eftersom snabb viktökning och övervikt är en risk med dessa hundar som ibland gärna tillbringar större delen av dagen sovandes i soffan, om man som ägare inte tar initiativ till motion och träning.

Engelsk bulldogg som leker utomhus
Foto: Pikist

Avslutande ord

Hoppas att denna artikel var intressant och att du lärde dig något nytt om engelska bulldoggs!

Mer läsning:

Alla våra artiklar om hundar

Alla våra artiklar om husdjur

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar