American akita: en stor och imponerande hund

American akita är en stor hundras med ursprung i USA. I denna artikel ges en introduktion till american akita, som lyfter hundrasens historia och ursprung, dess personlighet och egenskaper, samt vad som är viktigt att tänka på när det kommer till american akita som husdjur.

Läs också (öppnas i ny flik): Hundförsäkring: Grundlig guide för hundägare

Historia

American akita härstammar från den japanska hundrasen akita inu. Den amerikanska författaren Helen Keller omnämns ofta som den person som tog akitorna till Nordamerika. Detta då hon fick två akitas av den japanska regeringen i gåva år 1938. Jämfört med den japanska akitan så valde nordamerikanska akita-uppfödare att avla fram större, tyngre och mer avskräckande hundar än den japanska systerrasen.

Akitahundar i stort har en historia av att jaga storvilt, såsom björnar, vildsvin och hjortar, och detta finns det belägg för som sträcker sig så sent som till 1957 i Japan.

På grund av hur man klassar hundar i USA, så gör man i Nordamerika ingen skillnad på akitas som hundsläkte. Därför så benämns alla typer av akitas, alltså både det japanska och amerikanska släket, i all enkelhet som en och samma hundras vid namn akita i Nordamerika.

Personlighet

american akita hundvalp
En american akita-hundvalp

Läs också: Vår guide till vad du bör tänka på innan du skaffar hund (öppnas i ny flik)!

American akita är en djärv och kraftfull hund, som är försiktig gentemot främlingar, men samtidigt extremt lojal mot sin familj. De är intelligenta, vaksamma, alerta och modiga, och besitter ett starkt jaktsinne. De har ett generellt drag av lugn och stabilitet, och är en mycket imponerande syn. Emellertid tenderar de att vara aggressiva mot andra hundar, särskilt mot de av samma kön. Därför passar de absolut bäst till att vara hushållets enda hund.

American akita är en hundras som älskar snö och att vara utomhus i naturen. Om det finns snö på marken, kommer de gärna att stanna ute hela dagen och jaga kanin, ekorre och andra småvilt. Bäst är att de gör det i en säkert inhägnad trädgård, fram till att de välkomnas åter in i huset. Man kan säkert säga att de föredrar kallare väder och älskar snö. Varmare dagar hanterar de däremot sämre än kalla, med sin robusta päls.

Trots sitt lugn och sin bestämdhet, så är detta en hundras som samtidigt behöver mycket tid tillsammans med sina ägare och sin familj. De kan utveckla starka band till sina ägare och vara väldigt lojala, och får de inte stimulans kan de bli aggressiva och destruktiva.

Är american akita en farlig hundras?

Vältränade american akitas är inte farliga i grunden, men de har alltid en stor kraft och en förmåga att kunna bli aggressiva. Varje hund kan bli mer farlig om den är dåligt tränad, stressad eller misskött.

Oansvarligt ägande kan spela en stor roll i hur farlig en hund kan vara. Större hundar kan emellertid alltid orsaka större skador på andra djur eller människor.

Egenskaper

american akita
  • Kraftig, kompakt byggd ras som ska ha en ringlad svans
  • Tikars fullvuxna höjd är på mellan 58–64 cm, bland hanar är den fullvuxna medelhöjden 64–70 cm
  • Den fullvuxna vikten är på 34-50 kg. Hanarna kan bli något tyngre och större än tikar
  • Livslängd: 10-12 år
  • Långvarig ögonkontakt anses vara en utmaning av en american akita, och de kan följaktligen reagera aggressivt på det
  • Hundrasen fäller väldigt mycket hår, och kan därför vara problematisk för hundallergiker
  • American akitas kan vara svårtränade och träningen kräver ofta stort tålamod – ingenting kommer gratis med denna hundras
  • Används i Japan till att vara vakt- och polishundar, vilket är möjligt tack vare hundrasen fallenhet för yrkena

För vilken hundägare passar american akita?

american akita utomhus

Läs också (öppnas i ny flik): Så väljer man rätt hundfoder – Guide

American akita är en aktiv och svårtränad hund, och därför krävs det att dens ägare har hunderfarenhet och kan ta kommando, samt lever ett aktivt liv.

American akita kan lätt bli uttråkad och mår bäst av att stimuleras genom tankeverksamhet, så det gäller att en ägare är uppfinningsrik. Hundrasen lämpas inte för ovana hundägare, och två anledningar är deras storlek och de utmaningar man kan möta när det kommer till att träna american akita. De bör i så gott som alla fall vara den enda hunden i hushållet.

De lämpar sig inte för hushåll med små barn, eller hushåll med andra husdjur. De behöver också gott om plats vilket gör att lägenhetsboende sällan är en bra lösning för dessa stora hundar.

Att de älskar naturen och att vara utomhus gör att de allra bäst lämpar sig för de ägare som har nära till naturen, och därför bor på exempelvis landsbygden eller på landet. Att bara ha dem runt hemmet, även om man har en trädgård eller större utemiljö, är ofta inte tillräckligt, utan de måste få komma ut på längre promenader i stimulerande naturmiljöer.

Aggressiviteten de kan påvisa mot andra hundar och deras väldigt starka jaktsinna stärker ytterligare svårigheten för american akita att bo i tätbebyggd stadsmiljö.

Hundrasen fäller väldigt mycket hår, och kan därför vara problematisk för hundallergiker

Vad kostar en american akita?

I USA kan priset för en hundvalp ofta ligga på 8000 – 22 000 kronor. Detta pris kan variera och vara högre i Sverige där hundrasen är mindre vanlig än i sitt ursprungsland. [källa]

Avslutande ord

Hoppas denna artikel kändes intressant. Vill du läsa mer om hundar så finns detta att göra via följande uppslag på vår hemsida.

Alla våra hundartiklar

Alla våra husdjursartiklar

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar