Hovets tårta – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på hovets tårta!

Upplev en smak av kunglig elegans med vår Hovets tårta – en förförisk kombination av luftiga risbottenskikt, fyllig chokladkräm och en söt chokladringling, som garanterat kommer att sätta kronan på verket vid varje fika, sammankomst eller festliga tillställning!

Traditionella “Hovets tårta” har troligtvis fått sitt namn från att den serveras vid kungliga evenemang och ceremonier. Med sitt imponerande utseende och otroliga smak är det ingen överraskning att den har blivit en älskad favorit bland både kungligheter och vanliga människor.

Tårtan tycker jag verkligen är värd att göra. Det första steget är att vispa äggvitor till ett hårt skum och sedan försiktigt blanda i socker tills smeten blir styv och seg. Detta ger bottnarna deras lätta och fluffiga konsistens. Risgrynen i smeten ger tårtan en unik twist och en spännande textur.

När bottnarna har gräddats och svalnat är det dags att göra den krämiga chokladfyllningen. I en kastrull blandar du vetemjöl och vatten för att skapa en slät bas till krämen. Efter att ha sjudit det på låg värme tills det tjocknar, tillsätter du smör, choklad i bitar, äggula och florsocker. Den rika och silkeslena chokladkrämen kommer att smälta i munnen och ge tårtan en oemotståndlig smak.

När bottnarna är fyllda med chokladkräm och grädden är det dags att lägga på det sista touchen – en förförisk ringling av smält choklad. Detta ger tårtan en elegant och lockande presentation som kommer att imponera på alla som ser den.

Förvaring av Hovets tårta är enkelt. Du kan täcka den lufttätt och placera den i kylskåpet för att hålla den färsk och krämig. Tårtan kan även förberedas några timmar i förväg, ställas in i kylen, och sedan tas fram i rumstemperatur en stund innan servering för att mjukna upp något.

När det är dags att servera denna majestätiska tårta kan du skära den i generösa bitar och dekorera med färska bär till för extra elegans.

Så varför inte ge dig själv och dina nära och kära en smakupplevelse utöver det vanliga med vår Hovets tårta? Här kommer detta goda och fina recept, trevlig bakning!

Hovets tårta

Receptet – Så gör du:

Hovets tårta

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Njut av denna ljuvliga 'Hovets tårta', perfekt för att fira speciella tillfällen eller för att unna dig själv något extra gott!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme 5 minuter
Totalt 1 timme 20 minuter
Portioner 12 bitar

Ingredienser
 

Bottnarna

  • 3 st äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl puffat ris

Fyllningen

  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 50 g blockchoklad
  • 1 st äggula
  • 50 g smör
  • 1 dl florsocker

Topping

  • 50 g blockchoklad
  • 1,5 dl vispad grädde

Instruktioner

Bottnarna

  • Sätt ugnen på 150℃. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en stor skål (spara äggulorna).
  • Tillsätt sockret och fortsätt vispa med elvisp tills smeten blir styv och seg.
  • Vänd försiktigt ner det puffade riset i smeten.
  • Förbered en plåt med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt för att skapa två rektangulära bottnar, ungefär 15 x 30 cm i storlek.
  • Grädda bottnarna på nedersta falsen i ugnen i cirka en timme, tills de har fått en gyllene färg.
  • Ta ut bottnarna från ugnen och låt dem svalna helt.

Fyllningen

  • Rör ut vetemjölet med lite av vattnet i en kastrull och tillsätt resten av vattnet gradvis.
  • Sjud blandningen på låg värme, kontinuerligt omrörande, tills krämen tjocknar. Ta av kastrullen från värmen.
  • Tillsätt chokladen och smöret i små bitar i den tjocknade krämen. Rör om tills chokladen och smöret smälter och blandar sig väl.
  • Tillsätt äggulan och florsockret i krämen och blanda ordentligt.
  • Låt fyllningen svalna helt.

Sätta ihop tårtan

  • Bred chokladkrämen över den ena bottnen i ett jämnt lager.
  • Vispa grädde och bred ut 1,5 dl vispad grädde över chokladkrämen.
  • Lägg den andra bottnen ovanpå grädden för att skapa en tårtstruktur.
  • Smält 50 gram blockchoklad i ett vattenbad eller i mikrovågsugn, och ringla den smälta chokladen över den övre bottnen som dekoration.
  • Färdigt! Servera tårtan som den är eller kyl den i kylen innan servering för en uppfriskande smakupplevelse.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Hovets tårta

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar