Odla Paprika: Guide till Plantering & Skötsel

Det är en lyxig känsla att kunna odla sin egna paprika, vilket faktiskt är väldigt enkelt. I denna artikel går vi igenom allt du behöver tänka på för att odla paprika. Artikeln går igenom allt från plantering, till skötsel och skörd.

Odla paprika – nyckeltal

Såtid i Sverige:slutet på mars – början av april
(efter sista frosten för året)
Tid mellan plantering och skörd:120-150 dagar
Skördetid i Sverige:början av augusti-oktober
Livslängd:1,5-3 år (kan också odlas som ettårig växt)
Avstånd:0,5 m mellan plantor, 0,5 m mellan rader

paprikor

Plantering av paprika

Läs vidare i denna del av artikeln om hur du på bästa sätt planterar paprika.

En paprika tagen från grönsaksavdelningen på en mataffär kommer med största sannolikhet inte att kunna gå att odla paprika ifrån. Om den mot förmodan gör det så kommer den förmodligen inte att producera frukt likt paprikan du köpte.

Det bästa valet är att köpa paprikafrön som är ämnade för odling. Då kan du vara säker på att det fungerar och att du får faktiskt ätbara paprikor.

Vinter och svenskt klimat

Paprikor tål varmt väder bra och kan ofta producera frukt genom sommaren i de flesta områden i världen, inklusive norden. Optimala temperaturer faller mellan 21 och 25 grader celsius.

Att odla paprika är möjligt även om du är i svalare klimat. Nyckeln är att välja sorter som är anpassade till kallare temperaturer med tidiga mognadsdatum, så att de växer och mognar innan de första höstkylan dödar växten.

Håll utkik efter paprikasorter som tål kyla för att maximera chanserna till god skörd om du bor i norra delarna av norden.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera paprika?

paprikor

Paprika växer bäst i varmt väder, och därför är sommaren paprikans säsong. Plantera dem bara när all fara för frost och kallt väder är över för året (ofta är detta i april).

Paprika växer bäst när jorden värms av solen, och när dagstemperaturerna regelbundet når över 23 grader celsius, vanligtvis är detta i juni och juli.

Avstånd mellan växterna

Plantera paprikaplantorna 0,5 meter från varandra, i rader som är 0,5 meter från varandra på soliga, väldränerade platser. Dessa avstånd utgör en tumregel som kan variera beroende på vilken paprikasort du har tänkt att odla. Kika gärna vad som gäller för just din paprikasort för att vara säker på att maximera chanserna till en god paprikaskörd.

På vilken typ av plats växer paprika bäst?

Paprikor älskar solsken, så sätta dem en plats i full sol där de kommer att få minst sex timmars direkt solsken varje dag. Paprikaväxter behöver minst 6-8 timmars solljus per dag.

Jordtyper

Paprika föredrar rik, lerig jord. Du kan enkelt få denna jordtyp genom att blanda din planteringsjord med 2 cm av god, organisk kompost. Blanda kompost eller annat organiskt material i jorden vid plantering för bästa näringen som tillåter din paprika att frodas och växa väl.

Paprika växer bäst i en jord med ett pH (en surhet) på mellan 6,2 och 7,0, även om de tål förhållanden nära 7,5 rätt så bra.

Skötsel av paprika

Läs vidare i denna del av artikeln för att lära dig mer om hur du på bästa sätt kan sköta om din paprikaplanta.

Vattnande av paprika

Att ge paprika tillräckligt med vatten under hela odlingstiden är viktigt. Speciellt viktigt är det från det att växterna blommar fram till skörden.

Från att du planterat paprikaplantorna, vattna då plantorna med 2,5 cm vatten per vecka. Justera mängden vatten eller hur ofta du vattnar beroende på om sommaren erbjuder varma, torra perioder, efter perioder med gott om regn.
paprika som skördas

Skörd

Skörd inträffar 120-150 dagar efter planteringen. Detta betyder att om du planterar i tid med vår rekommendation (slutet på mars – början av april efter sista frosten) så kan du förvänta dig skörd i början av augusti, ända fram till oktober.

Generella frågor gällande odlande av paprika

I denna del av artikeln besvarar vi några vanliga frågor kring odlandet av paprika som man ibland kan ställa sig.

Hur snabbt växer paprika?

De flesta paprika mognar på 60-90 dagar; varm paprika kan ta upp till 150 dagar. Tänk dock på att antalet dagar till mognad som anges på fröpaketet avser dagarna efter transplantationen tills växten producerar en fullstor frukt.

Hur länge lever paprikaplantan?

Paprikor av alla typer odlas som ettåriga av de flesta trädgårdsmästare. Ändå är dessa hårt arbetande växter faktiskt perenner, vilket betyder att de med rätt förutsättningar glatt övervintrar till året därpå.

En paprikaplanta kan leva i upp till 1,5 – 3 år om den ges möjlighet att övervintra.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om att odla paprika är till hjälp och att du får glädje av dina odlingsprojekt!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar