Odla Krusbär: Plantering & Skötsel (Guide)

I denna artikel går vi igenom hur man på bästa sätt odlar krusbär. Krusbär är härliga bär som är enkla att odla då de frodas i många slags typer av jord. De gillar verkligen att växa på en solig plats, och kan odlas som antingen fristående buskar eller klättra mot en vägg för att ta mindre plats i en liten trädgård. Du kan till och med odla krusbär i en kruka eller i annan behållare!

Det går att sammanfatta processen av att odla krusbär som väldigt enkel, och samtidigt väldigt belönande då växterna ger goda krusbär. Dessutom ger krusbärsbuskar ofta bär i stora mängder! Kort sagt så är svårt att odlande av krusbär går fel fel, och detta är anledningen till att det helt klart är värt att göra, då man nästan garanterat kommer att lyckas väl!

Olika arter av krusbär

De flesta arter av krusbär bildar buskar, medan andra är på stam. Oavsett vilken art du väljer för att odla krusbär, så är det mycket starkt rekommenderat att välja en art som klarar att stå emot mjöldagg. Mjöldagg är nämligen den sjukdom som annars kan ge krusbären en massa problem. Det är väldigt vanligt problem för krusbärsplantor och att undvika mjöldagg underlättar krusbärsodlandet ytterligare.

Vilja arter av krusbär står då emot mjöldagg? Jo, några vanliga arter som går utmärkt att odla i norra Europa och som också alla står emot mjöldagg är:

  • Invicta (gröna bär)
  • Hinnonmäki (finns i sorterna gul och röd)
  • Martlet (röda bär)
  • Lepas (röda bär)

Plantering

Köper man krusbärsplantor så kan man välja att odla krusbär genom att börja från frö eller från en väldigt liten planta med rot.

Bästa plats för att odla krusbär på

En fin sak är att krusbär kommer att trivas i de flesta trädgårdar i stort sett oavsett var de planteras. Dock så är det bra att odla dem på en ljus plats med rik, väl dränerad jord, för att få ut det mesta av dem.

Skördarna blir bättre ju mer sol de får, vilket ger att den bästa platsen är i full sol. De trivs i full sol till delvis skugga, men kommer att ge lite mindre krusbär per år.

När man bör börja med planteringen av en krusbärsplanta

Man kan välja mellan två olika tidpunkter för att börja med att odla krusbär.

Det första alternativet är någon gång under hösten, mellan september och oktober. Då kommer plantan hinna etablera sig en aning jorden för att sedan börja komma igång under våren.

Det andra alternativet är at sätta igång direkt på våren istället, någon gång i mars till maj, efter vårens sista frost. Detta går lika bra, med den lilla skillnaden att plantan inte får vintern på sig att etablera sina rötter.

Sprid ut rötterna i flertalet riktningar vid plantering så krusbärsplantan får bäst möjlighet att ta upp näring från start!

Krusbär i kruka

Det går bra att ha växten i kruka på exempelvis en balkong. Se bara till att jorden är näringsrik och att växten får tillräckligt med sol.

Utrymme vid plantering

En krusbärsplanta kräver vanligtvis cirka 1,5 meter x 1,5 meter i utrymme, för att kunna växa sig till ett hälsosamt, fullvuxet tillstånd. Det bästa avståndet vid plantering kan variera från art till art. Därför är det en god idé att kontrollera vad som gäller just din art innan plantering!

Om du odlar krusbär som buske, ge då krusbärsplantan 1.5m i utrymme så att den kan växa till sig ordentligt.

Om du odlar den som en klättrare, ge den då cirka 40 centimeters utrymme.

Buske eller klättrande

Krusbär växer naturligt till buskar men kan också klättra, mot exempelvis ett staket. Titta på vad just den art du väljer har för karaktärsdrag och passar till.

Att odla krusbär

Läs vidare för att lära dig mer om hur du faktiskt går tillväga för att odla krusbär!

När är skördesäsongen för krusbär?

Det bästa är att skörda sina krusbär på sensommaren, alltså under juli till augusti. Bären kommer du märka är redo att skördas när de har växt till sig i storlek och blivit lite lätt mjuka när du pressar dem lite lätt mellan fingrarna.

Krusbär kan ätas råa direkt från busken, men kan också tillagas i exempelvis ugn via krusbärspajer.

Hur mycket krusbär ger en krusbärplanta?

Det fina med krusbär är att buskarna är väldigt generösa med mängden bär de ger varje säsong. Per krusbärsplanta kan man räkna med cirka 3,5 kg per skörd och år.

Mängden krusbär man får ut beror på vilken art av krusbär man har, samt hur fördelaktigt klimatet har varit vad gäller sol och regn.

Livslängd per krusbärsplanta

En krusbärsplanta kan leva upp till 15 år, vilket innebär många år av fina skördar. Detta är en mycket fin anledning till just varför det är värt och roligt att odla krusbär, man får frukt för mödan i väldigt många år samtidigt som växterna är vackra att titta på.

Vatten och vattnande

Att vattna krusbär är inte nödvändigt om det regnar ungefär var tionde dag. Om det är riktigt torrt kan du ge dina krusbärsväxter en god, grundlig blötläggning.

Hur smakar krusbär?

Röda krusbär smakar sött, men har fortfarande en sur, syrlig ton. De är fantastiska att ha i blandade bärrätter såsom sylt eller pajer. Mogna röda krusbär kan också användas till att ersätta rabarber i de flesta bakrecept.

Gröna krusbär har en mer syrlig smak jämfört med röda krusbär.

Svarta krusbär finns också men att odla dessa krusbär för bärens skull är mindre rekommenderat, då dessa ofta inte smakar så bra.

Avslutande ord

Hoppas denna guide är till hjälp när det kommer till att odla krusbär. Skulle din planta efter att du har kommit igång med att odla krusbär stöta på sjukdomar, så har BBC väldigt bra guide om just detta: [länk]

Mer läsning från oss på Hemmanytt:

Alla våra artiklar om att odla och plantera.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar