Vegansk tzatziki (5 ingredienser) – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på vegansk tzatziki med bara 5 ingredienser!

Jag visste inte att vegansk tzatziki kunde vara så läcker…förrän detta receptet kom till i mitt kök! Tzatziki är en gurk- och yoghurtbaserad sås eller dipp som vanligtvis serveras i det grekiska köket. Det tros ha inspirerats av en liknande indisk sås som heter raita.

Denna veganska, växtbaserade version av tzatziki är ljuvligt god och krämig, men gjord utan mejeriprodukter!

Denna veganska tzatziki består av bara 5 ingredienser (plus salt och peppar) och är klar på några minuter! Resultatet är en krämig, vitlökig, lätt och uppfriskande mjölkfri yoghurtsås perfekt att servera tillsammans med alla typer av måltider!

Tzatziki för mig är den perfekta dippen och såsen till färska grönsaker och oliver. Det passar också särskilt bra till rätter som vegansk falafel, kikärtsshawarma, tabbouleh och till och med veganska naanbröd och tunnbröd.

Så länge gurkan görs väldränerad så håller denna tzatzikin i flera dagar (3-5 dagar) i kylen när den är täckt. Tillsätt gärna lite mer vinäger/krydda om det behövs innan servering.

Låt gärna stå lite innan servering: Även om det inte är nödvändigt, rekommenderar jag att du låter tzatziki stå i kylen i uppemot 2 timmar eller mer innan servering för den bästa övergripande smaken!

Vegansk tzatziki

Receptet – Så gör du:

Vegansk tzatziki (5 ingredienser)

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Jag visste inte att vegansk tzatziki kunde vara så läcker…förrän detta receptet kom till i mitt kök!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 5 minuter
Totalt 10 minuter
Portioner 8 portioner

Ingredienser
 

  • 0,5 st stor gurka (ca 150 g) oskalad + finriven, gärna ekologisk
  • 3,5 dl (360 g) kokosyoghurt
  • 3 st vitlöksklyftor (krossade)
  • 0,5 dl (15 g) finhackad färsk dill (eller 2 msk torkad dill)
  • 1 nypa av både (havs)salt och svartpeppar (plus mer efter smak)
  • 1,5 msk citronsaft
  • 1 msk eller 2 msk extra virgin olivolja för extra smak (frivilligt)

Instruktioner

  • Riv gurkan fint med skalet på – bör ge ca 2,5 dl. Lägg sedan antingen i en finmaskig sil över en liten mixerskål eller överför till en ren, tunn handduk och krama ur överflödig vätska. Den återstående mängden bör vara cirka 1,25 dl.
  • Tillsätt kokosyoghurt i en stor blandningsskål och tillsätt silad gurka, vitlök, dill, salt, peppar, citronsaft och olivolja (valfritt). Rör om för att kombinera.
  • Smaka av och justera smaken efter behov, tillsätt mer salt för den övergripande smaken, vitlök för zing, citron för surhet eller dill för örtighet.
  • Servera omedelbart eller förvara i kylen (där det kommer att tjockna) upp till 5 dagar, ibland längre beroende på yoghurtens färskhet.
  • Njut av denna veganska tzatziki!
Måltid Sås
Kök Grekiskt, Svenskt
Nyckelord Vegansk tzatziki

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar