Odla Björnbär: Guide med Bilder, Tips & Råd

Det är svårt att slå smaken av nyplockade björnbär. Många av oss är vana att plocka björnbären i det vilda, men kan man odla dem hemma i trädgården eller växthuset? Svaret är ja, absolut. I denna artikel går vi igenom hur du kan odla och plantera dina egna björnbär där hemma!

Olika arter av björnbär

björnbär
Ljuvliga björnbär i Skåne.

Olika arter av björnbär finns, precis för vilka andra typer av bär. Björnbär är tåliga och kommer klara det svenska klimatet galant, så egentligen är det inte superviktigt att tänka på vilken sort man väljer.

En björnbärsbuske kommer första året inte ge några bär, utan ger bär vartannat år.

En björnbärsbuske kan dock leva och ge bär i över 20 år utan att det är något konstigt. Därför kan man se det som en långsiktigt värdefull investering att plantera en björnbärsbuske.

Alla björnbär är perenner; rötterna överlever år efter år. Men toppen av växten ovanför jorden är det man kallar tvåårig. Det betyder att stjälkarna växer upp i ett år, bär frukt nästa år och sedan dör. Men varje år skickar växten upp nya stjälkar för att ersätta de gamla!

Björnbär är röda när de ännu inte är mogna, och det är alltså inte en speciell sort som är röd. När björnbären är röda övergår de med tid till att bli svarta i färgen.

Vilda björnbär har ursprungligen långa taggar. Det främsta problemet med taggiga björnbärstyper är att de är lite svårare att skörda och beskära, eftersom taggana kan stickas.

Den vanligaste sorten av björnbär är sötbjörnbär (Rubus plicatus), men några andra sorter du kan vilja titta närmare på är följande. Här är ett urval:

  • Sorten Jumbo
  • Sammetsbjörnbär.
  • ‘Thornless Evergreen’ vilket är taggfri sort.
  • Taggfria sorten av Björnbär ‘Black Satin’
björnbär
Det är få som inte håller med om att björnbär är gott! Det är perfekt för att göra sylt på och buskarna tål Sveriges klimat riktigt bra!

Bra att känna till när man ska odla björnbär

björnbär
Några riktigt fina björnbär som jag plockade förra året

Nedan listar vi huvudinformationen för att odla björnbär.

  • När man bör börja med planteringen av björnbär: Precis efter sista frosten på våren är bästa tidpunkten för att plantera björnbär (ofta är detta i april för stora delar av Sverige)
  • När man kan skörda björnbär: så fort du ser att bären är svarta (på sensommaren, i juli och augusti oftast)
  • Hur mycket björnbär ger en björnbärsbuske per år?: cirka 4 kg per skörd, men det beror på art
  • Utrymme björnbärsplantan tar: cirka 1,5 meter x 1,5 meter i fullvuxet tillstånd för de flesta arterna, även 1,5 meter hög oftast
  • Livslängd per björnbärsplanta: över 20 år

Plantering

björnbär
Röda björnbär är bara omogna, och går emellertid mot att bli svarta.

När du väl har bestämt vilken typ av björnbär du vill odla, är det dags att skrida till verket.

När du odlar björnbärsbuskar är det en bra idé att tänka långsiktigt för att maximera framtida skördar. Se därför gärna till att inte plantera björnbär i närheten av paprika, tomater, äggplantor, potatis eller jordgubbar växer, eller i områden där dessa plantor har vuxit de senaste tre åren. Dessa växter är benägna att hämna tillväxten på björnbärsbuskar, så håll dessa borta.

Om du saknar ett område med tillräcklig dränering, planera att odla björnbärsbuskar i en upphöjd säng. När du har valt din webbplats, ogräs området och ändra jorden med organiskt material sommaren eller hösten innan björnbärplantering.

Börja med att ett hål som är tillräckligt stort för att rymma rotsystemet, och fullfölj sedan planteringen. För flera buskar, ge dem 2 meters avstånd.

Plantera ditt frö cirka 12-15 cm djupt ner i jorden.

Var växer björnbär?

Björnbär växer i det vilda i Sverige och det är väldigt tåliga och okänsliga växter.

Det som man hur som helst behöver tänka på för bästa möjliga bärskörden, det är att maximera björnbärsbuskens soltillgång samt att det är en plats som är väldränerad (där vätska avlägsnas med tiden efter exempelvis ett regn).

Var trivs björnbär?

Välj helst en plats som är av full sol dagen ut, och som ger gott om plats för björnbärsbusken att växa.

Om du sätter dem i halvskugga, kommer busken inte att producera lika mycket bär.

Marken ska vara en väldränerad, i perfekta fall med ett pH på 5,5-6,5.

Björnbär i kruka

björnbär
En björnbärsbuske kan ge från 4 kg björnbär per skörd, men odlar du i kruka kan du förvänta dig aningen mindre än så!

Björnbär kan odlas i kruka, även fast busken kommer att bli mindre än när de odlas i jorden direkt i trädgården.

Välj en stor kruka så stor som är 60 till 90 cm i diameter, med dräneringshål i botten. En större kruka ger dina bär gott om utrymme att sprida sig och ge fler stjälkar, vilket betyder mer frukt.

Håll krukan i maximalt med sol.

Plantera ditt frö cirka 12-15 cm djupt ner i jorden i krukan.

Vatten och vattnande

Vattna björnbär växter under dagen under de tre första veckorna efter planteringen.

Ge dem sedan cirka 5 cm per vecka under växtsäsongen (början på våren) och upp till 10 cm per vecka under skörden (juni, juli, och augusti).

Växterna är ganska grundt rotade, så fukt måste finnas vid ytan. Låt inte jorden bli torr på ett djup av 15 cm.

Övriga frågor

Varför blommar inte björnbär?

Det är fördelaktigt att odla flera björnbärsväxter i samma område. Att ha flera växter tillsammans ger mer pollen för bin att samla och fler blommor att pollinera.

Björnbär och deras hybrider är alla självfruktbara, så flera växter behövs dock inte för bärproduktion.

Varför mognar inte björnbär?

Om dina björnbär inte mognar kan ett enkelt svar vara att din buske inte har fått rätt förutsättningar eller rätt vård. Kontrollera huruvida du har valt en bra plats som dränerar jorden och att plantan har vattnats korrekt.

Titta även om din planta har utsatts för någon sjukdom.

Plantera inte plantera björnbär i närheten av paprika, tomater, äggplantor, potatis eller jordgubbar växer, eller i områden där dessa plantor har vuxit de senaste tre åren. Dessa växter är benägna att hämna tillväxten på björnbärsbuskar, så håll dessa borta.

Varför har björnbär taggar?

Björnbär har traditionellt haft taggar i det vilda, och vissa arter har som ett resultat fortfarande taggar än idag.

Vissa arter du kan odla björnbär med har dock inte taggar, så om du inte vill ha taggar, håll utkik efter en art utan taggar.

Hur smakar björnbär?

Björnbär är söta och saftiga. I början på säsongen kan smaken vara lite beskare då bären inte hunnit mogna (detta ser du om de fortfarande är röda). När de gått över till att vara mogna och mer svarta blir de sötare.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om björnbär är till hjälp. Ha en bra dag önskar vi!

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar