Odla Aubergine: Guide till Plantering & Skötsel (med Bilder)

I denna artikel ger vi en guide till hur du på bästa sätt kan odla aubergine i trädgården eller i växthuset. Vi går igenom allt från plantering till skötsel, såväl som skörd. Auberginer – även kända som äggplantor – är grönsaker i varmt väder som skördas i mitten av sommaren fram till sensommaren. Aubergine smakar bäst när den skördas tidigt. Läs mer om att odla och skörda dessa härliga lila grönsaker – en av våra favoriter på grillen!

Aubergine är faktiskt en väldigt enkel grönsak att odla i Sverige, och den behöver inte alls mycket skötsel. Det går också rätt fort från att man planterar till att man kan skörda sin aubergine, vilket gör det lite extra kul att odla och plantera aubergine.

Aubergine nyckeltal

Nedan listar vi lite övergripande information om att odla aubergine.

Såtid i Sverige:mars-april
Tid mellan plantering och skörd:10-12 veckor
Blomtid/Skördetid i Sverige:juli-okt
Årighet:Ettårig (dör efter en säsong)
Bra att plantera intill:Bönor, paprika, sallad, timjan
Plantera inte nära:Potatis
Bra avstånd till andra plantor:60-75 cm

Plantering av aubergine

I denna del går vi igenom allt du behöver tänka på för plantering av aubergine i nordiskt klimat.

Auberginer kan ha lite olika former, antingen antar de en avlång form, eller en mer äggformad form. Formen varierar från art till art!

Vinter och svenskt klimat

aubergineplanta
Det tar bara 10-12 veckor från plantering till skörd när det kommer till auberginer (även kallade äggplantor)!

Aubergine är en grönsak som växer bäst i odlingszoner 5–12. I hela Sverige kan man testa att odla aubergine, men svårast kan det bli i nordliga delarna av Norrland.

Aubergine är en ettårig växt vilket innebär att den dör när hösten kommer. Därför måste man plantera en ny aubergine-planta varje år.

aubergineplanta
Den fina lila färgen hos auberginer är verkligen vacker, men visste du att det även finns sorter av vita auberginer du kan odla?

Vad är den bästa tiden på året för att plantera aubergine?

Auberginer är enkla att odla och skörden kan bli väldigt generös, som här när jag odlade aubergine förra året i Skåne!

Plantera inte auberginetransplantationer i trädgården förrän efter det sista hotet om frost. Detta betyder att den bästa tiden för att plantera aubergine i Sverige är någon gång i mars eller april.

Avstånd vid plantering i trädgården

Aubergine bör ha cirka 60-75 cm avstånd till andra plantor i trädgården för bästa möjliga skörd. Detta kan minskas en aning om man är redo och införstådd med att man kan få lite mindre aubergineskörd.

På vilken typ av plats växer aubergine bäst?

Odla aubergine på en plats som får full sol om dagarna. I varma områden där temperaturen överstiger 35 grader är det bäst att skydda växter med skuggöverdrag, men i Sveriges klimat behöver man inte tänka på detta.

Undvik svala platser med temperaturer under 10 °C.

Jordtyper

Aubergine växer bäst i en väldränerad jord med en viss halt av sand, med ganska hög halt av organiska material. Vanlig planteringsjord kommer fungera utmärkt.

För detaljer så bör jordens pH (surhet) vara mellan 5,8 och 6,5 för bästa tillväxt.

Aubergine kan må bra av måttliga mängder gödselmedel.

Plantera och odla aubergine i kruka

Om du odlar aubergine i krukor, använd en mörkfärgad behållare som absorberar mer solljus. Varje växt behöver fem-gallon (eller större) krukor och bör placeras i full sol och utomhus så att den kan pollineras. Använd en förstklassig pottblandning för att undvika sjukdomar.

Skötsel av aubergine

Efter planteringen så kan du följa följande tips för att lyckas med skötseln av aubergineplantor.

Vattnande av aubergine

aubergineplanta
Aubergine mår bra av att odlas i närheten av bönor, paprika, sallad, timjan, men INTE potatis!

Aubergine behöver regelbunden vattning, minst 2,5 cm vatten per vecka. Det är bättre att ge plantan en gedigen blötläggning i veckan istället för att man ger flera frekventa, korta vattningar, eftersom frekvent vattning främjar grunt rotade rötter. Vattna alltså rätt ordentligt en gång i veckan för bästa resultat.

Regnar det kraftigt behövs inte vattning lika mycket. Då kan man göra bedömningen huruvida man kan hoppa över vattningen, utan några som helst problem.

Generella frågor gällande aubergine

Nedan svarar vi på några generella frågor kring aubergine som man kan ställa sig.

När blommar aubergine?

Aubergine-växten kan blomma i mitten på sommaren och blommornas utseende varierar en aning beroende på arten. Blommorna är inget att oroa sig över.

Hur snabbt växer aubergine?

Auberginen kommer du kunna skörda 10-12 veckor efter att du planterat den. Det är en snabbväxande grönsak. Den är dock ettårig, vilket betyder att plantan inte kommer tillbaka varje år. Varje år måste du alltså plantera en ny aubergineplanta.

Hur länge lever en aubergineplanta?

En aubergineplanta är ettårig och kommer att ge en säsong av aubergineskörd innan de dör. Detta betyder att du varje år måste plantera en ny aubergineplanta.

Avslutande ord

Hoppas denna guide till att odla aubergine är hjälpsam! Hoppas du får en bra dag!

Mer läsning: Alla våra artiklar om att odla och plantera här!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar