Nattviol: Fakta, Skötsel & Plantering (Guide)

I denna artikel guidar vi till den ljuvliga nattviolen (Hesperis matronalis). Nattviol är en vacker tvåårig växt som med fina vita eller lila blommor. Växter av samma typ av nattvioler kommer sannolikt att producera blommor som varierar i färg från djupt rikt lila till vitt. Låt nattviolerna sprida sig själva via deras frön och de kommer att behålla denna mångfald på obestämd tid och gradvis naturalisera sig över ett stort område.

Nattvioler är tvååriga, men vanligtvis sprider de sig själva så de kommer tillbaka i åratal. Under det första året bildas en låg rosett av gröna löv. Blommorna kommer i en blandning av pastellrosa, lila och vitt. Plantor kan flyttas på våren eller hösten. Perfekta för snittblommor, och attraktiva för fjärilar.

Nattviol karaktärsdrag

nattviol

Nattviolen blir 100 cm hög och 45 cm bred. Blommornas doft är söt och mest påtaglig på kvällen. De ser bra ut när de lämnas i fred, naturligt på en solig eller delvis skuggad plats, särskilt i en stugträdgård eller i en vildträdgård.

nattviol

Användning

Utmärkt växt för ängar, naturaliserade områden eller stugträdgårdar. I rabatter bör man tänka på att bladverket tenderar att försvinna från växten efter blomningen, vilket gör det nödvändigt att använda ettåriga eller sent utvecklade perenner i kombination med nattviolerna för att fylla i luckorna.

Nattviol i kruka

nattviol

Nattvioler utgör fina växter i behållare. De trivs i planteringskärl fyllda med torvfri jord. Under sitt andra år av tillväxt producerar dessa växter mycket vackra lila blommor, som hålls på stjälkar som blir upp till cirka 60-80 cm höga.

Plantering av nattviol

Lättodlad i de flesta väldränerade jordar i full sol till halvskugga. Bäst att ha dem i halvskugga i varma sommarklimat.

Detta är en kortlivad perenn eller tvåårig växt som stannar kvar i trädgården i åratal till följd av produktiv självsådd. Lätt att odla från frö där det bästa är att helt enkelt följa anvisningarna.

Läs vidare om hur du kan plantera nattviol i din trädgård.

Bästa platsen för nattviol

Halvskugga till full sol är det bästa för nattviolen.

Jord

Väldränerad jord är vad nattviolen gillar. En vecka till 10 dagar före plantering, lägg till ett lager på 5-10 cm gödsel eller kompost och arbeta in på planteringsplatsen för att förbättra näringen och öka kompaktheten samt dräneringen. Om jordsammansättningen är tunn bör även ett lager näringsrik jord övervägas.

Oavsett om din jord är sandig eller lerig, kan den förbättras genom att tillsätta organiskt material. Ju mer desto bättre, arbeta in den djupt ner i jorden.

Förbered ner till ett djup på 30 cm. Arbetet kommer att löna sig. Dessutom är detta inte något som är lätt att göra senare, när växter väl har etablerat sig i jorden.

Skötsel av nattviol

Omedelbart avlägsnande av blommor som blommat kan uppmuntra en andra blomning. Läs vidare nedan för att lära dig mer om hur du kan sköta din nattviol.

Vattning

Vattna när regn har uteblivit under en 7-10 dagarsperiod. Vattning behövs under växtsäsongen, men se till att inte övervattna. Den första tiden efter att en växt har planterats är det extra viktigt med regelbunden vattning. Det första året är kritiskt. Det är bättre att vattna en gång i veckan och vattna djupt än att vattna mindre men ofta.

Gödsel

Det bästa är att tillsätta gödsel innan nattviolen har planterats i jorden, men annars går det även bra efter att de har planterats i jorden. Följ anvisningarna på etiketten eftersom de kan variera per produkt.

När blommar nattviol?

Nattviolen börjar blomma på försommaren fram till midsommar.

Föröka nattviol

Nattviolen sprider sig gärna av sig själv via sina frön. Vill du undvika detta, klipp då bort blommorna direkt efter att de har blommat ut. Annars, låt dem bara vara kvar, eller ta några frön till att plantera nattviol där du vill ha den!

Problem

Nattvioler lider inte av några allvarliga insekts- eller sjukdomsproblem.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om nattviol är till hjälp!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar