Brandlilja: Guide till Plantering & Skötsel

I denna artikel går vi igenom hur du på bästa sätt planterar och sköter den härliga brandliljan. Med sin intensiva, orangea färg, kommer denna blomma tillbaka år efter år med färgsprakande energi. Läs vidare för att lära dig om denna typ av vackra lilja!

Brandliljans karaktärsdrag

Kommer tillbaka år efter år. Brandlilja (Lilium bulbiferum) är en av de vackraste liljorna med sina färgsprakande, vidöppna, orangea blommor, upp till 5-8 cm breda. Kronbladsspetsarna utgör en färgövergång från orange till röd.

brandlilja

Blommorna är elegant prickiga med chokladbruna fräknar. Till skillnad från de flesta liljor vars blommor har en vinkel som är böjd för att skydda deras pollenförråd, så har brandliljan blommorna rakt uppåt för att försöka locka förbipasserande insekter till att hjälpa till med pollinering.

Växer upp till 90-120 cm, på styva stjälkar klädda med blanka, gröna blad.

Plantering av brandliljor

Mogna lökar producerar vanligtvis upp till 6-7 blommor, men det har påträffats lökar som ger flera gånger så många blommor.

Vinter och svenskt klimat

Brandliljor klarar i princip hela Sveriges klimat och är väldigt härdiga växter. Du ska kunna ge brandliljor ett försök i trädgårdar över hela landet.

Fastän brandliljan härstammar från södra Europa, så är denna planta väldigt kyltålig. Det är sprudlande och snabbväxande lilja som är en av de tidigaste liljorna som blommar i trädgården på våren.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera brandliljor?

brandlilja

För de flesta delarna av Sverige är det bäst att plantera brandlliljelökarna på hösten, några veckor innan vintern ger frosttemperaturer. Lökar som planteras under hösten kommer att ha väl etablerade rötter på våren. Lökarna drar nämligen nytta av vinterkylan för att producera stora blomningar. Våren efter sista frosten går annars också jättebra.

I områden med särskilt hårda vintrar, alltså norra Sverige, så rekommenderar vi istället plantering på våren. Plantera i dessa fall så fort risken för frost har passerat för året.

Avstånd vid plantering i trädgården

brandlilja

Plantera på ett djup av 2,5 gånger lökens storlek och på ett avstånd av 20 cm mellan varje lök.

På vilken typ av plats växer brandliljor bäst?

Brandliljor fungerar bäst på platser i full sol eller halvskugga. Det bör vara en väldränerad plats där fukt kommer och går (inte stannar kvar).

Jordtyper

Vanlig planteringsjord funkar utmärkt. Brandliljor är inte särskilt känsliga för vilken jord du planterar dem i, förutsatt att jorden är väldränerade.

Att odla brandliljor i krukor eller andra behållare

brandlilja

Denna typ av lilja är väl lämpad för behållare såsom krukor. Plantera löken på ett djup av två gånger dess höjd i krukan, och se till att krukan är cirka 40 cm djup.

Skötsel av brandliljor

Beskärning

Brandliljeblommor bör beskäras bort så snart de vissnar. Blommor kvar på plats kommer att producera utsäde, som avleder energi från tillväxt. Blommorna kan klippas eller klämmas av. Alternativt kan du klippa stjälkarna när blommorna öppnas och använda dem i blomsterarrangemang.

Vattning

God fukt krävs och torr jord bör undvikas!

Under våren, vattna fritt – särskilt om nederbörden är mindre än 1 tum per vecka. Håll liljor mulched så att deras rötter är svala. Klädseln ska kännas fuktig, men inte våt.

Generella frågor kring brandliljor

När blommar brandliljor?

Brandliljor blommar i början av sommaren och kommer tillbaka år efter år. Blommorna har en färg är slående och blandas vackert med ettåriga och andra sommarblommande lökar.

Hur snabbt växer brandliljor?

Under våren till mitten av sommaren växer växer brandliljan till en höjd på 90-120 cm, på styva stjälkar klädda med blanka, gröna blad.

Hur länge lever en brandlilja?

Brandliljor är perenn och kommer tillbaka år efter år. Sköter du dina brandliljor med omsorg kommer de att återvända till trädgården av sig själva efter deras vinterdvala.

Brandliljor är giftiga

Likt andra liljor så är även brandliljan giftig för katter. Liljorna i släktena Lilium och Hemerocallis där brandliljan ingår är extremt giftiga för katter och kan döda dem.

Hela växten är giftig för dem. Intag av någon del av växten kan orsaka fullständigt njurkollaps inom 36-72 timmar. Förgiftningen kan uppstå antingen genom intag så lite som mycket små mängder av plantan eller genom kontakt mellan munnen och plantbitar.

Även fast hundar löper mindre risk att bli förgiftade, så rekommenderas det ofta att du när du väljer växter för din trädgård eller inomhusinredning väljer bort brandliljor. Brandliljor kan orsaka magbesvär eller andra obekväma reaktioner.

Avslutande ord

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar