Fermenterat te (kombucha) – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på fermenterat te (kombucha)!

Bli din egna bryggmästare och lär dig att göra ditt egna fermenterade te, med detta recept på hemgjord kombucha!

Fermenterat te/kombucha är så enkelt att göra (om än lite långsamt). För det första, använd alltid glasburk. En metallburk kan nämligen reagera med den sura kombuchan och ge dålig smak, medan plast kan hysa otäcka bakterier som du inte vill ska smyga sig in i drycken. Använd en glasburk, alltså!

Renlighet är viktigt. Om du ser något mögel växa i teet (grönt, vitt eller svart), släng då hela satsen.

Jag gillar att göra fermenterat te enbart på svart te. Det blir bäst enligt min erfarenhet, och man vill ju såklart ha ett bra resultat!

Fermenterat te (kombucha)

Receptet – Så gör du:

Fermenterat te (kombucha)

4.9/5 ( 209 röster )
Bli din egna bryggmästare och lär dig att göra ditt egna fermenterade te, med detta recept på hemgjord kombucha!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 45 minuter
Totalt 1 t
Portioner 1 sats

Ingredienser
  

  • 4 l vatten
  • 8 påsar svart te
  • 2 dl strösocker
  • 8 dl opastöriserad, smaklös kombucha från butik
  • 2 st kombuchasvampar

Instruktioner

  • Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt tepåsarna med svart te. Ta bort från värmen, ta ut tepåsarna ur vattnet och låt svalna till fingerljummen temperatur i rumstemperatur, cirka 15 minuter.
  • Tillsätt sockret till vattnet och rör om så det löser upp sig.
  • Häll över till en glasburk. Tillsätt opastöriserad kombucha.
  • Tvätta händerna så de är rena och lägg ner kombuchasvamparna i burken. Täck sedan över glasburkens med en kökshandduk som fästs med gummiband.
  • Ställ nu glasburken på en varm, mörk plats i hemmet, cirka 25 grader. Håll kombuchan borta från solljus. Låt stå i 10–14 dagar.
  • Efter 10-14 dagar, ta upp kombuchasvamparna med rena händer och dela dem i två.
  • Lägg två kombuchasvampsbitar i två rena glasburkar vardera, tillsammans med 8 dl vardera av den färdiga drycken i varje glasburk. Detta är perfekt att spara som opastöriserad, smaklös kombucha till nästa två gånger detta receptet ska göras!
  • Sila kombuchan som är kvar i den stora glasburken. Smaksätt med exempelvis färskpressad juice, bär, citronsaft, eller äpple. En del juice och fem delar kombucha ger i regel en bra smaksättning!
  • Häll upp drycken i glasflaskor, men inte hela vägen upp. Låt stå i rumstemperatur i tre dagar innan servering.
  • Färdigt! Nu är ditt fermenterade te (kombucha) redo att avnjutas och kan förvaras i kylen i flera månader. Njut!
Nyckelord Fermenterat te (kombucha)
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar