Rökt paprikapulver – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på rökt paprikapulver!

Detta är en riktigt härlig krydda som faktiskt är riktigt enkel att göra hemma. Paprikan rostas i ugnen och sedan får den torka i solljus, dehydrator, eller i ugn!

Rökt paprikapulver har faktiskt bara en enda ingrediens, och det är paprika! Det tar några timmar för att torka ut paprikan beroende på metod, men det gör sig självt.

När det väl är färdigt har man allt paprikapulver som man kan tänkas behöva till att krydda såväl kött som fisk, och mycket annat därtill!

Förvara i en lufttät kryddburk när det är färdigt. Man kan enkelt justera mängden i receptet till att göra mer eller mindre pulver. Också riktigt spännande att ge rökt paprikapulver man gjort själv till någon i present!

Testa nu gärna att göra ert egna paprikapulver enligt detta recept. Jag upplever att man verkligen känner skillnaden i smaken mellan den hemmagjorda och den butiksköpta varianten.

Detta recept är riktigt roligt att göra och jag kan varmt rekommendera det. Alla anvisningar som jag använder hittar ni här nedanför, och receptet ger en liten kryddburk sett till mängd!

Rökt paprikapulver

Receptet – Så gör du:

Rökt paprikapulver

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Detta är en riktigt härlig krydda som faktiskt är riktigt enkel att göra hemma. Paprikan rostas i ugnen och sedan får den torka i solljus, dehydrator, eller i ugn!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 4 timmar 45 minuter
Totalt 5 timmar
Portioner 1 kryddburk

Ingredienser
 

  • 4 st röda paprikor

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225°C, sätt gärna ugnen på broiler-läge om den har ett sådant.
  • Ta bort den gröna toppen på paprikan, avlägsna vita bitar av paprikan och skär sedan paprikorna i rätt stora bitar. Placera bitarna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
  • Sätt in plåten med paprikan i ugnen och låt bitarna tillagas i cirka 20 minuter.
  • Ta ut ur ugnen och låt svalna. Stäng av ugnen.
  • Nu kan paprikabitarna torkas i solljus, eller torkas i dehydrator, eller i ugn. Bitarna ska bli så torra så att de går att bryta av på mitten. I solljus får de helt enkelt stå framme och torka. I dehydrator, sätt den på 54°C och låt torka i 12 timmar. I ugn, vilket är svårare, sätt på din lägsta tillgängliga temperatur med läget cirkulerande värme på, och låt torkas med uppsyn då och då till de är torkade.
  • När nu har rostats och torkats, kör dem i mixer tills att de blivit ett pulver.
  • Färdigt! Njut av ditt rökta paprikapulver som en bra krydda i köket! Förvara i en liten kryddburk.
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Rökt paprikapulver

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar