Vindruvsgelé – Recept

4.8/5 baserat på 4 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på vindruvsgelé!

Vindruvsgelé är en förtjusande godsak som tar tillvara på den härliga smaken av färska vindruvor på ett helt nytt sätt. Denna eleganta gelé är inte bara ett fantastiskt pålägg för dintt rostade bröd, utan den kan också användas som en delikat ingrediens i en mängd olika recept. Med dess naturliga sötma och friska smak är vindruvsgelé en mångsidig skatt som du kan njuta av och experimentera med.

För att skapa din egen vindruvsgelé, behöver du först och främst färska vindruvor. Skölj dem noggrant och ta bort stjälkarna. Dela druvorna på mitten och se till att eventuella kärnor tas bort. Denna noggranna förberedelse är nyckeln till en slät och läcker gelé.

I en kastrull kombinerar du de förberedda druvorna med syltsocker och en skvätt citronsaft. Börja med att mosa druvorna något med en potatisstomp eller gaffel. Därefter låter du blandningen sjuda på medelvärme i cirka 10 minuter, och glöm inte att röra om då och då för att undvika att det bränns i botten.

När druvorna har blivit mjuka, kommer vi att använda en stavmixer för att mixa blandningen till en slät konsistens. Ställ sedan kastrullen tillbaka på värmen och ha i syltsockret. Låt gelén sjuda i ytterligare 15-20 minuter. För att testa om gelén har nått rätt konsistens, droppa en liten mängd på en kall tallrik eller sked. Kom ihåg att gelén kommer att stelna ytterligare när den svalnar.

När du är nöjd med geléns konsistens, tar du bort kastrullen från värmen och låter den stå i rumstemperatur i cirka 5 minuter. Därefter skummar du av eventuellt skum som har bildats på ytan.

Nu är din vindruvsgelé redo att antingen serveras direkt eller förvaras i en ren och steriliserad burk. Den inbjudande, rika smaken kommer att förtrolla dina sinnen. Vill du addera en naturlig touch av lyx till dina frukostmackor eller kanske en ostbricka? Denna hemlagade gelé kommer att göra det med bravur.

Hållbarheten på din vindruvsgelé är cirka 2-3 veckor när den förvaras i kylskåpet. Detta gör att du kan njuta av denna härliga kreation under en längre tid och låta dess rika smaker förhöja dina måltider och tilltugg. Ge ditt kök en touch av enastående hantverk med denna läckra och välgörande vindruvsgelé som du enkelt kan göra själv. Receptet hittas här nedanför!

Vindruvsgelé

Receptet – Så gör du:

Vindruvsgelé

4.8/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Vindruvsgelé är ett läckert tillskott till frukostbordet, ostbrickan eller för att förhöja din matlagning med smakfull elegans.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 25 minuter
Totalt 35 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

  • 500 g färska vindruvor sköljda och avstjälkade
  • 1,5 dl syltsocker
  • Saft från 1/2 citron

Instruktioner

  • Dela de sköljda och avstjälkade druvorna på mitten och ta bort eventuella kärnor.
  • I en kastrull, kombinera druvorna och citronsaften. Mosa lätt druvorna med exempelvis en potatisstomp eller en gaffel.
  • Låt blandningen sjuda på medelvärme i cirka 10 minuter, rör om då och då.
  • Använd en stavmixer för att mixa till en slät konsistens. Ställ sedan åter på värmen som tidigare. Tillsätt syltsockret och rör om. Gelén kommer att tjockna, det tar cirka ytterligare 15-20 minuter. Testa gärna konsistensen med en klick på en kall tallrik eller sked. Tänk på att gelén stelnar ännu mer avsvalnad.
  • När gelén har nått önskad konsistens, ta bort kastrullen från värmen. Låt stå i 5 minuter i rumstemperatur. Skumma av.
  • Färdigt! Häll den färdiga gelén i en ren och steriliserad burk, eller servera direkt. Hållbarheten i kyl är cirka 2-3 veckor.
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Vindruvsgelé

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar