Vinägrett med balsamvinäger – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på vinägrett med balsamvinäger!

När det kommer till att förhöja smaken av en sallad, finns det få saker som kan matcha elegansen och komplexiteten hos en välgjord balsamvinägrett.

Denna ljuvliga balsamvinägrett är en harmonisk balans mellan syrlighet och sötma och enkelt skapad med hälsosamma ingredienser. Den är inte bara enkelt förberedd utan är också en smakfull komplement till dina gröna kreationer. Att ta din sallad från ordinär till extraordinär har aldrig varit enklare.

Hjärtat i denna vinägrett är den mörka, förtrollande balsamvinägern. Dess intensiva smakprofil, uppstånden från druvsaft som har åldrats i träfat, ger en unik och komplex ton till varje droppe. Syrligheten i vinägern blir en grund för hela vinägretten och utgör en omedelbar smakförstärkare.

Olivoljan, med sin rika och mjuka karaktär, kompletterar balsamvinägern perfekt. Den bidrar inte bara med en silkeslen textur utan också med en djup och nötig smak som samverkar harmoniskt med vinägern. Resultatet är en vinägrett som förför dina smaklökar med varje tugga.

Dijonsenapen, en klassisk krydda i franska kök, ger en mild skärpa och komplexitet. Dess karaktäristiska värme och sting balanserar sötman från balsamvinägern och skapar en smakprofil som är både djärv och mångsidig.

För att ytterligare förhöja sötman tillsätts en touch av honung. Den naturliga sötman från honungen binder samman alla smaker och lägger till en delikat sötma som kompletterar den kraftfulla syrligheten.

Salt och svartpeppar är som dirigenter i en symfoni, finjusterar och balanserar varje smaknyans. Denna kryddning är nyckeln till att framhäva alla ingredienser och skapa en salladsdressing som dansar över smaklökarna.

För dem som önskar en extra dimension av smak kan en finhackad vitlöksklyfta läggas till. Den ger en subtil kryddighet och djup, vilket gör vinägretten till en mångsidig dressing för olika smakpreferenser.

Färska örter som persilja eller basilika, finhackade och inblandade, ger en frisk och uppfriskande ton till vinägretten. Dessa örter är som en bukett av smaker som lyfter hela rätten till nya höjder.

Sammanfattningsvis är denna vinägrett med balsamvinäger inte bara en dressing; det är en smakupplevelse. Den är inte bara ett tillbehör; det är konst. Varje ingrediens arbetar i harmoni för att skapa en symfoni av smaker i varje tugga. Låt din sallad bli scenen för denna kulinariska föreställning och njut av varje härlig ögonblick av denna ljuvliga balsamvinägrett.

Vinägrett med balsamvinäger

Receptet – Så gör du:

Vinägrett med balsamvinäger

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Förhöj smaken på exempelvis din sallad med denna ljuvliga balsamvinägrett, perfekt balanserad mellan syrlighet och sötma och enkelt skapad med hälsosamma ingredienser.
Förberedelser 2 minuter
Tillagning 3 minuter
Totalt 5 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
 

 • 0,5 dl balsamvinäger
 • 1 dl olivolja
 • 1 tsk dijonsenap
 • 1 tsk honung
 • Salt och svartpeppar efter smak
 • 1 st vitlöksklyfta finhackad (valfritt)
 • Färska örter som persilja eller basilika finhackade (valfritt)

Instruktioner

 • I en skål, blanda balsamvinäger och dijonsenap väl. Dijonsenapen kommer hjälpa till att hålla ihop vinägretten.
 • Tillsätt honung och fortsätt att blanda tills den är jämnt fördelad.
 • Tillsätt gradvis olivoljan. Detta bör göras gradvis för att skapa en jämn vinägrett.
 • Valfritt: Tillsätt den finhackade vitlöken och rör om.
 • Smaka av vinägretten och tillsätt salt och svartpeppar efter smak. Om du vill kan du också lägga till färska örter som persilja eller basilika för extra smak.
 • Färdigt! Använd vinägretten omedelbart eller förvara den i kylskåpet i en lufttät behållare. Om du förvarar den i kylskåpet, ta ut den några minuter innan servering för att låta den komma upp till rumstemperatur och rör om före användning.
Måltid Sås
Kök Svenskt
Nyckelord Vinägrett med balsamvinäger

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar