Vegansk pesto – Recept

5/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på vegansk pesto!

Den enklaste veganska peston på 5 minuter! Ostaktig och smakrik trots att den är mjölkfri, plus ett alternativ för lägre olja/fett. Detta är det perfekta växtbaserade tillbehöret till italienska rätter och mer!

Vegansk pesto

Pesto är en sås som tros ha sitt ursprung i regionen Ligurien i nordvästra Italien. Man tror att den kan ha utvecklats från en vitlöksbaserad sås från 1200-talet som kallas aggiadda eller från traditionen att använda aromatiska örter under medeltiden.

Klassisk pesto är gjord av färsk basilika, pinjenötter, vitlök, olivolja, salt, peppar och parmesanost. Vår växtbaserade (veganska) version hoppar över osten, men är på samma sätt fylld med basilika och full av smak. Om du även försöker undvika olja, byt gärna ut till fördel för grönsaksbuljong eller vatten!

Denna pesto är lättare att göra än traditionell pesto, då den går ihop på några minuter och är helt utsökt! Oavsett om du är vegan eller inte, tror jag att du kommer att älska den.

För den ostliknande färgen och smaken förlitar jag mig på näringsjäst i denna veganska pesto. Näringsjäst är som en konstgjord jäst som ofta har ett högt innehåll av B12!

Vegansk pesto

Jag älskar att lägga till denna veganska pesto till saker som vit pastasås, brödpinnar, salladsdressingar, såser och mer! Det här receptet ger cirka 2,5 dl vegansk pesto, och jag är alltid förvånad över hur snabbt jag använder det under veckan. Därför kan man också dubbla receptet!

Denna veganska pesto fryser också bra i iskubsplåtar, så du kan tina och använda en liten mängd när ett recept kräver pesto (smart va?).

Detta enkla veganska pestorecept är lätt att göra, och det är lika lätt, nötaktigt och gott som den traditionella versionen.

Vegansk pesto

Receptet - Så gör du:

Vegansk pesto

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Den enklaste veganska peston på 5 minuter! Ostaktig och smakrik trots att den är mjölkfri, plus ett alternativ för lägre olja/fett. Detta är det perfekta växtbaserade tillbehöret till italienska rätter och mer!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 5 minuter
Totalt 10 minuter
Portioner 16 matskedar

Ingredienser
 

 • 5 dl (100 g) packad färsk basilika (stora stjälkar borttagna)
 • 3 msk (25 g) pinjenötter eller valnötter (om du vill ha nötfri peso, prova solrosfrön!)
 • 3 st stora vitlöksklyftor (skalade)
 • 2 msk (30 ml) citronsaft
 • 3 msk eller 4 msk (9 – 12 g) näringsjäst
 • ¼ tsk havssalt (plus mer efter smak)
 • 2 msk till 3 msk extra virgin olivolja
 • 3 msk till 6 msk vatten (plus mer efter behov)

Instruktioner

 • Tillsätt basilika, nötter/solrosfrön, vitlök, citronsaft, näringsjäst och havssalt i en matberedare eller liten mixer och mixa på hög nivå tills en lös smet bildas.
 • Tillsätt olivolja lite i taget och skrapa ner peston på sidorna av behållaren efter behov. Mixa under tillsättning.
 • Tillsätt 1 msk (15 ml) vatten åt gången tills önskad konsistens uppnås – man vill gärna ha en tjock men hällbar pesto. (Om du undviker olja helt och hållet, ersätt med grönsaksbuljong eller använd bara mer vatten.)
 • Smaka av och justera smaken efter behov, tillsätt mer näringsjäst för ostliknande smak, salt för den övergripande smaken, nötter/solrosfrön för nötighet, vitlök för lite styrka eller citronsaft för lite syra.
 • Denna pesto är perfekt att lägga till såser, dressingar, bröd och mer! Min favorit nyligen har varit att lägga till den direkt till zucchini eller morotsnudlar för ett gott, hälsosamt tillbehör.
 • Njut av din goda veganska pesto! Förvara resterna av din pesto i kylen upp till 1 vecka. Häll också gärna upp i iskubsformar, frys in och förvara i upp till 1 månad eller mer i frysen.
Måltid Sås
Kök Italienskt, Svenskt
Nyckelord Vegansk pesto

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar