Torkade trattkantareller – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på torkade trattkantareller!

Det är så enkelt och gott att torka trattkantareller! Man behöver heller inte så många redskap som man kan tro! Så här gör du, antingen med dehydrator, ugn, eller via lufttorkning!

Du kan använda den torkade trattkantarellen i massvis av rätter. Smula exempelvis över en pasta, ha i en sås, i pajer, eller servera tillsammans med andra grönsaker.

Det finns två alternativ för att bevara din trattkantarellsvamp. Först kan du frysa dem, eller så kan du torka dem. Jag ska kort berätta varför jag allt som oftast väljer att torka mina trattkantarellsvampar.

För det första så är det praktiskt att torka svampen. Att torka svamp kräver ingen frys för att lagra, och man kan lagra mycket mer svamp i en burk, jämfört med i frysen.

För det andra så finns det också extra näringsmässiga fördelar med att torka trattkantarellerna. Fibrer, kolhydrater och mineraler bevaras under uttorkningsprocessen, och svampen smakar sötare eftersom de naturliga sockerarterna är mer koncentrerade.

Torkade trattkantareller

Receptet - Så gör du:

Torkade trattkantareller

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Det är så enkelt och gott att torka trattkantareller! Man behöver heller inte så många redskap som man kan tro! Så här gör du, antingen med dehydrator, ugn, eller via lufttorkning!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 day
Totalt 1 day 15 minuter
Portioner 1 svampskörd

Utrustning

  • dehydrator (valfri)
  • ugn (valfri)
  • lufttorkning (valfri)

Ingredienser
 

  • valfri mängd trattkantrareller

Instruktioner

  • Rengör trattkantarellsvamparna genom att försiktigt borsta bort jord, grus och annat smuts. Du kan även skölja dem rena i exempelvis ett durkslag.
  • Dela upp svamparna i grova bitar, dela dem ungefär på hälften. Torka av sköljda svampar med en köksduk eller hushållspapper innan du går vidare till torkning.
  • I dehydrator: placera ut svamparna på gallren och torka på medeleffekt i 7-10 timmar. Håll koll om de är helt torra mot slutet.
  • I ugn: Ställ ugnen på lägsta värme (under 50 grader) och placera dina svampar på ett galler. Låt torka i ungefär ett dygn, vänd efter halva tiden.
  • Lufttorka: Placera trattkantarellerna (utan att de är blöta) på ett bakplåtspapper och låt lufttorka i en vecka. Ställ gärna ovanpå en säker värmekälla, exempelvis ett element. Vänd på dem varje dag.
  • Förvara i en lufttät glasburk och njut av dina torkade trattkantareller! Smula exempelvis över en pasta, ha i en sås, i pajer, eller servera tillsammans med andra grönsaker. Möjligheterna är otroligt många så man får gärna testa sig fram!
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord torkade trattkantareller

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar