Stekt flankstek – Recept

4.9/5 baserat på 9 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på stekt flankstek!

Stekt flankstek är så enkelt och blir så bra med detta recept! En otroligt god bit kött att servera med exempelvis potatis eller ris, samt en god grönsallad!

Flankstek är en mager, smakrik köttbit som går utmärkt att steka i stekpanna. Tricket är att först göra små stick i köttet och bryta upp några av de långa muskelfibrerna för att få det riktigt fint, mört och gott.

Att göra vissa förberedelser inför att steka flanksteken säkerställer att den inte blir seg, då det är en rätt fiberrik köttbit. Därför blir detta recept så bra och det är en familjefavorit hemma oss oss!

 • En god skysås! I sista steget av receptet tipsar jag kring hur man kan göra en god skysås på skyn kvar i pannan. Detta är inte ett måste för receptet, men det är gott att ta tillvara på safterna som är kvar i pannan efter stekningen!

Kort sagt så älskar jag detta recept på stekt flankstek och tycker det är riktigt värt att göra. Helt klart ett riktigt trevligt sätt att tillaga denna köttbit på! Testa gärna enligt anvisningarna precis här nedanför!

Stekt flankstek

Receptet – Så gör du:

Stekt flankstek

4.9/5 baserat på 9 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Stekt flankstek är så enkelt och blir så bra med detta recept! En otroligt god bit kött att servera med exempelvis potatis eller ris, samt en god grönsallad!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

 • 700 g flankstek
 • salt
 • nymalen svartpeppar
 • 3 msk smör (mer vid behov)

Instruktioner

 • Ta ut steken ur kylen 30 minuter innan det är dags att laga maten så den hinner bli rumstempererad. Skär bort eventuell seg, vit bindväv på ytan av steken.
 • Använd en kniv och stick in små snitt längs med hela köttbiten, nästan hela vägen igenom. Styckningarna ska vara i vinkel, i riktning mot mitten på flanksteken, ungefär 2 cm från varandra.
 • Vänd på steken och upprepa snitten på andra sidan, men se denna gång till att snitten på den här sidan är parallella med snitten du gjorde på andra sidan, så man inte fördjupar ett befintligt snitt och sticker hål genom köttet.
 • Strö över salt och peppar över båda sidorna av flanksteken. Bred ut 1 msk smör på vardera sida.
 • Hetta upp en stekpanna, gärna i gjutjärn med tjock botten, och låt den bli het.
 • Tillsätt flanksteken när pannan är varm och låt fräsa i 2-3 minuter på varje sida. Använd gärna en tång för att vända. Tillsätt lite extra smör under stekningen om det behövs.
 • Ta bort från värmen och låt flanksteken bara stå i 5 till 10 minuter i pannans restvärme (förutsatt att du använder gjutjärn, om inte, sänk värmen till låg och ha kvar pannan på spisen).
 • Flytta över den färdigstekta flanksteken till en skärbräda och låt den stå och vila i rumstemperatur i 10 minuter, gärna täckt med aluminiumfolie. Skär sedan upp köttet i mycket tunna skivor, tvärs över fibrerna på köttet. Valfritt tips för en god skysås: använd gärna safterna kvar i pannan till att göra en skysås som tillbehör. Tillsätt cirka 1 dl grädde och låt koka till en trevlig konsistens. Tillsätt en halv tesked soja för lite färg. Krydda med salt och peppar efter smak, red eventuellt med en matsked vetemjöl.
 • Färdigt! Servera din stekta flankstek med dina tillbehör!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Steka flankstek, Stekt flankstek

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar