Kycklinggratäng med bacon – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på kycklinggratäng med bacon!

Denna krämiga kycklinggratäng med bacon har otroligt god smak, och är snabb och enkel att göra. Kycklingen och baconet är en riktigt härlig kombination. Detta är helt enkelt en favorit som går hem hos alla!

Jag är fullkomligt förälskad i detta recept på kycklinggratäng med bacon! Det är ett enkelt recept som funkar till vardags eller till lugna helgdagar.

Denna gratäng serveras med fördel tillsammans med ugnsrostad potatis, eller ris som också är gott till! Servera även gärna med en härlig grönsallad. En annan favorit som tillbehör är kokt eller ugnsrostad blomkål eller broccoli.

Kort sagt går den väl ihop med mycket olika tillbehör. Välj helt enkelt dina favoriter, och förbered med fördel under tiden gratängen tillagas i ugnen. Receptet med på själva gratängen hittas precis här nedanför! Smaklig måltid!

Kycklinggratäng med bacon

Receptet - Så gör du:

Kycklinggratäng med bacon

4.9/5 ( 212 röster )
Denna krämiga kycklinggratäng med bacon har otroligt god smak, och är snabb och enkel att göra. Kycklingen och baconet är en riktigt härlig kombination. Detta är helt enkelt en favorit som går hem hos alla!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 20 minuter
Totalt 30 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 800 g kycklingfilé (uppdelat över flera bitar)
  • 2 paket bacon, klippt i små bitar
  • 2 st vitlöksklyfta, krossad
  • 1,5 msk dijonsenap
  • 5 dl grädde
  • 3 dl creme fraiche
  • 2 msk kycklingfond
  • salt och peppar
  • 1 näve färska basilikablad (eller torkad basilika)
  • 2 dl riven ost, gärna Västerbottensost

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225°C. Beroende på önskat tillbehör till gratängen, sätt gärna vatten på kokning till ris, eller potatis in i ugnen.
  • Bryn kycklingfiléerna i olivolja så de får fin färg. Flytta över kycklingen till en ugnsform.
  • I samma panna, fräs baconet. Tillsätt krossad vitlök och fortsätt steka i någon minut till på medelvärme.Tillsätt sedan grädde, creme fraiche, fond och dijonsenap, och låt puttra samman någon minut. Smaka av med salt och peppar, och tillsätt mer dijonsenap efter smak om så önskas.
  • Toppa kycklingen i ugnsformen med rivna basilikablad, eller torkad basilika. Häll sedan över gräddsåsen och toppa till sist med riven ost.
  • Placera formen i mitten av ugnen och gratinera i 15–20 minuter på 225°C.
  • Färdigt! Servera med valfria tillbehör, gärna ugnsrostad potatis, ris, och gärna också en härlig grönsallad eller kokt blomkål eller broccoli!
Nyckelord Kycklinggratäng med bacon
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar