Torkade aprikoser i ugn – Recept

Inga betyg ännu.

Idag vill jag dela med mig av mitt bästa recept på hur man gör torkade aprikoser i ugn!

Att torka aprikoser med hjälp av ugnen är både enkelt och trevligt att göra! De blir härligt sötsyrliga och perfekta som mellanmål eller snacks, men de kan också tillsättas i olika bakverk, och dessutom ätas med exempelvis glass!

Förberedelserna när man gör torkade aprikoser i ugn går riktigt fort. Sedan är det bara att ställa in aprikoserna i ugnen och låta dem torka ut under några timmar!

Det behövs bara en ugn för att göra det riktigt bra, vilket man kanske inte skulle tro annars. Det är bara att ställa in de förberedda aprikoserna i ugnen på riktigt låg värme. Sedan får de stå tills de torkat, medan man tittar till dem då och då!

Perfekta snacks och riktigt goda att exempelvis blanda med andra torkade frukter eller nötter. Dessutom riktigt goda att tillsätta till exempelvis muffins eller andra kakor i små bitar.

Allt med torkade aprikoser är ju så enkelt tack vare ugnen, och jag hoppas att du gillar det! Förvara de i en lufttät burk eller behållare i rumstemperatur efter tillagning.

Torkade aprikoser

Receptet – Så gör du:

Torkade aprikoser i ugn

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Att torka aprikoser med hjälp av ugnen är både enkelt och trevligt att göra! De blir härligt sötsyrliga och perfekta som mellanmål eller snacks, men de kan också tillsättas i olika bakverk, och dessutom ätas med exempelvis glass!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 8 timmar
Totalt 8 timmar 10 minuter
Portioner 4 mellanmål

Ingredienser
 

  • 16 st mogna aprikoser
  • valfritt: 2,5 dl vatten
  • valfritt: 4 msk citronsaft

Instruktioner

  • Rengör aprikoserna. Skär dem på mitten längs fördjupningen på aprikosen, och ta sedan bort kärnan.
  • Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Frivilligt är att göra aprikoserna ännu sötare och syrligare. Detta kan man göra genom att doppa de torkade aprikoserna i en blandning bestående av 2,5 dl vatten blandat med 4 msk citronsaft, och sirap efter smak. Låt de torkade aprikoserna ligga i denna blandning i några minuter innan läggs på galler eller annan torkställning för att torka.
  • Lägg aprikoshalvorna med fruktköttet uppåt på bakplåten. Att torka aprikoserna med frukköttet uppåt gör att det går mycket bättre och snabbare.
  • Sätt ugnen på cirka 94°C och sätt in bakplåten i mitten av ugnen. Har man ett ugnsgaller, sätt det gärna strax ovanför bakplåten, för attt göra uttorkningen snabbare.
  • Låt torka i ugnen i minst 8-10 timmar, tills att aprikoserna torkat färdigt. Vänd på plåten och flytta eventuellt om aprikoserna på plåten efter halva tiden för att säkerställa en jämn torkning. Aprikoserna ska vara mörka, något mjuka men läderaktiga när de är färdiga!
  • Färdigt! Ta ut ur ugnen och låt svalna. Förvara lufttätt, i rumstemperatur går bra!
Måltid Efterrätt, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Torkade aprikoser, Torkade aprikoser i ugn

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar