Go Back
+ servings
Torkade aprikoser

Receptet - Så gör du:

Torkade aprikoser i ugn

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Att torka aprikoser med hjälp av ugnen är både enkelt och trevligt att göra! De blir härligt sötsyrliga och perfekta som mellanmål eller snacks, men de kan också tillsättas i olika bakverk, och dessutom ätas med exempelvis glass!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 8 timmar
Totalt 8 timmar 10 minuter
Portioner 4 mellanmål

Ingredienser
 

  • 16 st mogna aprikoser
  • valfritt: 2,5 dl vatten
  • valfritt: 4 msk citronsaft

Instruktioner

  • Rengör aprikoserna. Skär dem på mitten längs fördjupningen på aprikosen, och ta sedan bort kärnan.
  • Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Frivilligt är att göra aprikoserna ännu sötare och syrligare. Detta kan man göra genom att doppa de torkade aprikoserna i en blandning bestående av 2,5 dl vatten blandat med 4 msk citronsaft, och sirap efter smak. Låt de torkade aprikoserna ligga i denna blandning i några minuter innan läggs på galler eller annan torkställning för att torka.
  • Lägg aprikoshalvorna med fruktköttet uppåt på bakplåten. Att torka aprikoserna med frukköttet uppåt gör att det går mycket bättre och snabbare.
  • Sätt ugnen på cirka 94°C och sätt in bakplåten i mitten av ugnen. Har man ett ugnsgaller, sätt det gärna strax ovanför bakplåten, för attt göra uttorkningen snabbare.
  • Låt torka i ugnen i minst 8-10 timmar, tills att aprikoserna torkat färdigt. Vänd på plåten och flytta eventuellt om aprikoserna på plåten efter halva tiden för att säkerställa en jämn torkning. Aprikoserna ska vara mörka, något mjuka men läderaktiga när de är färdiga!
  • Färdigt! Ta ut ur ugnen och låt svalna. Förvara lufttätt, i rumstemperatur går bra!
Måltid Efterrätt, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Torkade aprikoser, Torkade aprikoser i ugn