Torka oregano i ugn – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt bästa sätt att torka sin egna oregano, nämligen i ugn!

En utmärkt lösning när man har mycket färsk oregano, det tycker jag är att torka oregano i ugnen. Genom att göra detta kan du bevara dess smak och doft året om och ha den till hands när som helst! I den här artikeln ska vi utforska varför och hur du torkar oregano i ugnen.

Oregano är en aromatisk ört som ger smak till en mängd olika rätter. Dess kraftfulla smak gör den till en oumbärlig ingrediens i medelhavsköket, tomatsåser, grytor och mycket mer. Den växer rätt enkelt och i princip av sig själv, vilket gör det väldigt händigt att skörda och torka, för att ta tillvara på och använda till framtida bruk.

Det finns flera anledningar till varför man kan vilja överväga att torka sin färska oregano:

 1. Långvarig lagring: Genom att torka oregano förlänger du dess hållbarhet. Du kan behålla den i månader eller till och med år och ha tillgång till torkad oreganokrydda närhelst du behöver den.
 2. Smak och doft: Torkningen bevarar oreganons intensiva smak och doft. Du kommer att uppskatta den kraftfulla smaken även efter att oreganon har torkat.
 3. Praktisk Användning: Torkad oregano är enkel att använda. Den smulade formen gör det lätt att mäta och krydda dina rätter.

Att torka oregano i ugnen är en snabb och enkel process. Hela stjälken med blad kan gå in i ugnen, vilket gör det snabbt att förbereda receptet. Sedan, när hela oreganostjälken torkat, så tas bladen enkelt av och det är dessa blad vi använder till kryddan.

Stjälkarna innehåller också smak och doft, men de kan vara något grova och fibriga, så det är vanligt att separera bladen från stjälkarna innan användning. Det är dock inte nödvändigt att kasta bort stjälkarna helt och hållet. Du kan också ta tillvara på dem och använda dem för att experimentera med smaksättning av buljonger, soppor eller såser, även om det oftast är bladen som används för sin aromatiska smak i många recept.

Att torka oregano i ugnen är ett fantastiskt sätt att förlänga dess hållbarhet och ha denna härliga ört till hands för att krydda dina favoriträtter. Så nästa gång du har ett överskott av färsk oregano som du vill ta tillvara på, tveka inte att torka den i ugnen! Receptet på hur du gör hittas här nedanför! Ha det så trevligt!

Torka oregano i ugn

Receptet – Så gör du:

Torka oregano i ugn

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Torka din egna oregano i ugnen, snabbt och enkelt för att enkelt bevara dess smak och doft, vilket ger dig oreganokrydda året om.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 5 minuter
Portioner 1 mängd

Ingredienser
 

 • 1 mängd oregano, hela stjälkar

Instruktioner

 • Tvätta dina oreganostjälkar noggrant med vatten och torka med en kökshandduk.
 • Sätt ugnen på 90 grader Celsius, eller så låg värme som det går att sätta den på.
 • Lägg ut de torkade oreganostjälkarna i ett så jämt lager som möjligt på en bakplåt med bakplåtspapper.
 • Torka din oregano i mitten av ugnen i cirka 1 timme, eller tills att den är helt torr. Vänd lite på stjälkarna efter halva tiden.
 • Ta ut oreganon från ugnen och låt det svalna något.
 • Smula ned oreganobladen i exempelvis en mortel och krossa bladen fint.
 • Färdigt! Förvara din torkade oregano i en lufttät burk eller glasburk på en sval och mörk plats.
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Torka oregano i ugn

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar