Zaatarkrydda – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av ett bra recept på zaatarkrydda!

Zaatarkrydda är en härlig och aromatisk kryddblandning med rötter i Mellanöstern. Den har en distinkt smakprofil som är en harmonisk balans mellan örtiga, citrusaktiga och nötiga smaker. Denna kryddblandning är en mycket uppskattad del av Mellanösterns kulinariska arv och används ofta för att krydda olika rätter.

Zaatarkrydda är mångsidig och kan användas på olika sätt i köket. Den är en favorit på frukostbordet i många länder, där den ofta serveras med en god olivolja och färskt bröd. Doppa bara brödet i olivoljan och sedan i zaatarblandningen för en smakrik start på dagen.

Denna kryddblandning är också ett utmärkt komplement till grillat kött, kyckling eller fisk. Du kan använda den som ett kryddat torrt gnid för att ge dina proteiner extra smak. Zaatarkryddan kan också sprinklas över grönsaker eller användas i såser och dressingar för att ge dem en distinkt och komplex smakprofil.

För att behålla fräschheten och smaken på din hemlagade zaatar-kryddblandning är det viktigt att förvara den korrekt. Placera blandningen i en lufttät behållare och förvara den på en sval och mörk plats. Om du gör en stor sats, kan du överväga att dela upp den i mindre portioner och frysa in dem för längre hållbarhet. På så sätt kan du ha zaatar till hands när du behöver det utan att riskera att det förlorar sin smak.

Ett av de nyckelingredienser som ofta finns i zaatar-kryddblandningen är sumak. Sumak är en rödaktig krydda som utvinns från sumakbusken och används flitigt i Mellanösterns matlagning. Den har en syrlig och citronliknande smak som ger en härlig kontrast till zaatars örtiga smaker. Sumak är en viktig ingrediens i många rätter, särskilt i libanesiska och syriska köket, och den kan även användas för att ge färg och smak åt sallader, såser och marinader.

Nu när vi har fått en grundläggande förståelse för vad zaatar är och dess användningsområden, låt oss ta en titt på hur du kan göra din egen zaatar-kryddblandning hemma. Receptet hittas här nedanför!

Zaatarkrydda

Receptet – Så gör du:

Zaatarkrydda

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Du kan använda din hemlagade zaaatar kryddblandning som en krydda på bröd, grönsaker, grillat kött eller i olika rätter för att ge dem en härlig smak!
Förberedelser 2 minuter
Tillagning 3 minuter
Totalt 5 minuter
Portioner 12 portioner

Ingredienser
 

 • 2 msk torkad timjan
 • 2 msk torkad oregano
 • 2 msk sumak om tillgängligt
 • 2 msk sesamfrön
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk malen svartpeppar

Instruktioner

 • Om du använder hela sesamfrön, rosta dem försiktigt i en torr stekpanna över låg värme tills de blir gyllenbruna. Låt dem svalna.
 • När sesamfröna är svala, krossa dem i en mortel eller använd en kryddkvarn för att mala dem grovt.
 • Blanda torkad timjan, torkad oregano, sumak (om du har det), malen sesamfrön, salt och svartpeppar i en skål.
 • Rör om väl tills alla ingredienser är jämnt fördelade.
 • Smaka på kryddblandningen och justera smaken efter behov. Du kan lägga till mer salt eller svartpeppar om du vill ha det mer kryddigt.
 • Förvara din zaatar kryddblandning i en lufttät behållare på en sval, mörk plats. Den håller sig färsk i flera månader.
Måltid Smårätter
Kök Mellanöstern, Svenskt
Nyckelord Zaatarkrydda

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar