Torka basilika – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av hur jag torkar basilika med hjälp av en helt vanlig ugn!

Färska örter frodas i trädgårdar och på fönsterbrädor. En av de mest älskade örterna är basilika, känd för sin distinkta smak och doft som för tankarna till soliga dagar och italienska rätter. Men vad händer när de färska basilikakällorna börjar sina? Svaret är enkelt: torka basilika för att bevara den under hela året.

Att torka basilika är ett beprövat och välkänt sätt att låsa in dess smak i torkade kryddor som kan användas i dina recept långt efter att sommaren är över. Det bästa är att det är enkelt att göra och kräver inte mycket utrustning eller tid. Följande är en grundläggande guide om hur du torkar basilika i din ugn för att njuta av dess smak året runt.

Nu är det dags att torka basilikan. Sätt din ugn till den lägsta möjliga temperaturen, som vanligtvis ligger runt 100 grader Celsius eller ibland ännu lägre. Detta låga och långsamma torkningsförhållande är avgörande för att bevara basilikans smak och konsistens.

Placera basilikabladen jämnt på en plåt som är täckt med bakplåtspapper. Se till att bladen inte överlappar varandra. På så sätt säkerställer du en jämn torkning och förhindrar att bladen fastnar ihop.

Sätt in plåten i den förvärmda ugnen och låt basilikan torka i cirka 1-2 timmar. Tiden kan variera beroende på ugnen och mängden basilika, så håll ett öga på dem. Basilikan är redo när den känns helt torr och smulig när du rör vid den.

När basilikabladen är ordentligt torkade, ta helt enkelt ut dem från ugnen och låt dem svalna helt på plåten. När de har svalnat, krossa dem försiktigt. Du kan använda en mortel eller en kryddkvarn för att mala basilikabladen till fina kryddor. På så sätt får du den perfekta torkade basilikan som kan användas för att smaksätta soppor, såser, sallader och en mängd olika rätter.

Att torka basilika är ett fantastiskt sätt att förlänga den färska basilikans smaker och dofter till hela året. Genom att följa denna enkla process kan du njuta av den delikata smaken av basilika när som helst. Förvara dina torkade basilikakryddor i en lufttät behållare på en sval och mörk plats, och de kommer att behålla sin smak i flera månader. Så varför inte börja torka basilika och ta en smakresa tillbaka till sommaren närhelst du önskar? Receptet på hur du gör hittas här nedanför! Ha det så trevligt!

Torka basilika

Receptet – Så gör du:

Torka basilika

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Bevara sommarens friska smak av basilika året runt med detta enkla och effektiva recept för att torka basilika med hjälp av ugnen.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 2 timmar
Totalt 2 timmar 5 minuter
Portioner 1 mängd

Ingredienser
 

  • 1 mängd färska basilikablad
  • 1 ark bakplåtspapper

Instruktioner

  • Sätt din ugn till den lägsta möjliga temperaturen, vanligtvis runt 100 grader Celsius, och ofta runt 50-60 grader Celsius.
  • Skölj och torka basilikabladen noggrant för att ta bort eventuell smuts eller fukt.
  • Placera basilikabladen på en plåt med ett bakplåtspapper. Se till att de ligger i ett enda lager och inte överlappar varandra. Detta hjälper till att säkerställa en jämn torkning.
  • Sätt in basilikabladen i den förvärmde ugnen och låt dem torka i cirka 1-2 timmar, eller tills de känns helt torra och smuliga när du rör vid dem. Tiden kan variera beroende på ugnen och även basilikabladen.
  • När basilikabladen känns helt torra och smuliga, ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna helt på plåten.
  • När basilikabladen är svala, krossa dem försiktigt. Du kan använda en mortel eller en kryddkvarn för att göra finmalen basilikakrydda.
  • Färdigt! Förvara de torkade basilikakrökorna i en lufttät behållare på en sval och mörk plats. De kommer att behålla sin smak i flera månader och kan användas för att smaksätta soppor, såser, sallader och andra rätter.
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Torka basilika, Torkad basilika

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar