Kaprifoler: Skötsel, Plantering & Val av Art (med Bilder)

Kaprifoler är mångsidiga växter, och det finns många olika arter med varierande karaktärsdrag och egenskaper. I denna artikel går vi igenom information om kaprifoler, och listar tips och råd vad gäller plantering, skötsel och val av kaprifolart.

Läs också (öppnas i ny flik): Trädgårdsverktyg: 6 Verktyg Som Alla Bör Äga!

När man pratar om kaprifoler så pratar man oftast om kaprifolsläktet som på latin heter Lonicera, och som på svenska heter trysläktet (engelska: honeysuckle). Kaprifolarterna inom detta släkte har alla latinska namn som börjar med ordet Lonicera.

Det finns över 180 olika sorters kaprifoler inom släktet Lonicera. På grund av deras gemensamma drag av mångsidighet så är de generellt både enkla att odla och att ta hand om. För svenskt klimat är det framförallt av intresse att välja en sort som klarar frost och kall vinter bra.

Kaprifolens karaktärsdrag

En mycket trevlig doft och utseende

Alla uppskattar den härliga doften av kaprifoler, och de är väldigt attraktiva för alla typer av trädgårdar. En kaprifolväxt är ett bra tillskott till alla utemiljöer och kommer att dra rikligt med vilda djur till trädgården genom sina röda bär och söta, gula till ljusröda blommor.

De rikliga, rörformade blommorna doftar ljuvligt på försommaren, och den intensiva doften är ett trevligt tillskott till trädgården. Växterna är dessutom en väldigt trevlig syn med sina intensiva, vackra blommor.

Bladen är mörkgröna och ovala, och har antingen mycket korta stjälkar eller inga alls. Bladen är arrangerade i par. Blommorna är gräddvita, trumpetliknande, och blir en tid efter den initiala blomningen gul-orangea. Ofta tillkommer även en röd eller rosa färg under blomningen.

Tydlig inzoomning på bladstrukturen - Kaprifolen Lonicera japonica
Tydlig inzoomning på bladstrukturen – arten Lonicera japonica. Bild: Wikipedia

Kaprifoler lockar till sig vilda fåglar och andra vilddjur

Klättrande arter producerar förutom doftande blommor även röda bär som är mycket tilltalande för fåglar (bären är dock giftiga för människor). Kaprifoler är mycket uppskattade av i princip alla typer av vilda djur. De ger nektar till insekter, byte för jägare, boplatser för fåglar, och mat för små däggdjur.

En kollibri intill en kaprifol.
Kollibrifågel intill blommorna.

Praktiska användningsområden

Kaprifoler är mångsidiga och kommer i en mängd olika typer. Klättrande arter uppskattas som trädgårdsväxter för sin förmåga att täcka kala väggar och mindre fina uthus (exempelvis genom att växten tillåts klättra uppför en spaljé). Vissa sorter av markväxande kaprifol används ofta till att skapa häckar. Vanligast är det att man odlar sorten vildkaprifol.

Plantering av kaprifoler

Vinter och svenskt klimat

Kaprifoler är i regel vinterhärdiga, men för svenskt klimat är det extra relevant att säkerställa att arten man väljer är frosthärdig, som till exempel Lonicera sempervirens eller Lonicera fragrantissima, som tål även hård frost och snöigt väder.

Vissa arter kan vara rätt känsliga, och kan förutom köld även skadas av starka vintervindar eller kraftigt höstregn.

Att odla kaprifol via fröna i bären

Klättrande arter kan odlas via deras bär. Detta görs bäst genom att man extraherar fröna från bären och sår dem direkt i krukor med planteringsjord.

Låt fröna gro i en kallram eller sätt dem i kylen över vintern, för att sedan ta ut dem igen under våren för plantering i trädgårdsjord eller större kruka. En temperatur på 15 grader celsius och noll risk för frost krävs innan fröna kommer att kunna börja gro.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera kaprifoler?

Generellt sett så är den vanligaste tiden på året att plantera kaprifol tidigt på våren, till exempel mars eller april, när risken för frost försvunnit för säsongen. Tidig höst (september), eller sen sommar (augusti) fungerar generellt också bra.

Milda temperaturer och längre, mer solbelysta dagar ger en bra förutsättning för framgång vid plantering under våren. Så länge din trädgårdsjord dräneras väl, så passar dessa växter till många olika jordtyper.

Den bästa planteringstiden kan variera beroende på vilken art man väljer, så titta vad som gäller specifikt för den sort du väljer för bäst framgång!

Avstånd vid plantering i trädgården

Förbered planteringsytan på samma sätt som du gör för alla fleråriga plantor. Generellt bör du placera kaprifolerna minst 60-90 cm från varandra och med 15-30 cm distans till alla stödstrukturer (exempelvis en spaljé) när det kommer till klättrande arter.

Plantera dem med 60 centimeters avstånd om du använder dem som markplantor.

  • Tips: Titta gärna vad som gäller specifikt för din sort av växten när det kommer till avstånd och vad de föredrar för bästa resultat. Det kan nämligen variera beroende på art. Gör gärna efterforskningar och prata gärna med någon som har erfarenhet av just din art.

På vilken typ av plats växer kaprifoler bäst?

De växer bäst i fullt solljus direkt i trädgårdsjord. Klättrande arter mår bäst när deras rötter är i skugga och deras stjälkar kan nå solljus. En vägg i västerläge är perfekt för detta.

Även om kaprifoler föredrar så mycket sol som möjligt för stjälkarna, så kan de även tåla lite skugga, så de kan även planteras delvis i skugga.

Det är en av få växter som är lyckligast på platser som är exponerade för solen, så de är väl lämpade för plantering i oskyddade områden i trädgården där andra plantor är mindre lämpade.

Doften lockar pollinerande bin på dagen, och blir starkare hos klättrande arter när de odlas på en varm plats. Blomfärgen förstärks även en aning när blommorna har pollinerats.

Jordtyper

Alla sorter kommer att växa i de flesta jordtyper, men likt många andra växter föredrar även kaprifoler en väldränerad, humusrik jord (kompost, lövjord från skogen eller annan jord som innehåller förmultnade växtdelar).

Att odla kaprifoler i krukor eller andra behållare

Klättrande arter kan odlas i behållare såsom krukor, men kommer inte att växa lika bra som i trädgårdsjord. När det kommer till behållare så växer de allra bäst i så stora behållare som möjligt.

Skötsel av kaprifoler

Beskärning

Lövfällande buskiga arter som blommar tidigt på sommaren bör beskäras efter blomningen. En sådan typ är arten Lonicera tatarica.

Vintergröna arter som ofta odlas som snäva häckar, såsom arten Lonicera nitida, kan trimmas på sommaren.

Klättrande arter behöver nödvändigtvis inte beskärning, eftersom de blommar på den nuvarande säsongens tillväxt.

Den vilda kaprifolen, Lonicera periclymenum, kan skäras ned med en tredjedel efter blomningen. Alla klättringstyper kan skäras ned på våren om så önskas.

Vattning

En nyplanterad kaprifol kräver kontinuerlig vattning och att jorden hålls i princip konstant fuktig, tills att plantan börjat växa kraftigt på egen hand.

När växten etablerat sig, bör man vattna endast under kraftig sommartorka som hållit i sig två veckor eller mer. I dessa fall bör du vattna minst 3 cm vatten runt plantan en gång i veckan.

Ifall kaprifoler råkar ut för bladlöss

Bladlöss kan vara ett påtagligt problem främst för klättrande arter. Bladen blir deformerade och böjda när insekterna livnär sig på växten.

Bladlöss utsöndrar honungsdagg vilket sedan leder till sotform. Växter med dålig hälsa är mer benägna att bli angripna av bladlöss. Beskär bort mycket dåligt infekterade skott, eller behandla med ett insektsmedel.

Generella frågor kring kaprifoler

När blommar kaprifol?

Blomningstiderna för buskar och vinstockar i släktet Lonicera, och i synnerhet för kaprifoler, varierar beroende på arten.

De flesta sorter blommar på våren, men vissa fortsätter att blomma genom sommaren fram till tidig höst.

Generellt kan man säga att alla arter har gemensamt att de kommer att ha blommat mellan juni till slutet av september/början av oktober.

Vildkaprifol i rosa blom
Vildkaprifol i rosa blom.

Hur snabbt växer kaprifoler?

Det är en väldigt snabbväxande växtart och blommar generellt inom 3 år efter att de är satta i jord. Detta varierar beroende på art.

Hur länge lever en kaprifol?

Beroende på arten så kan de leva i genomsnitt 20 år, och vara vintergröna, halvgröna eller lövfällande. Det är i regel är en härdig växt som klarar vintern bra.

Kaprifoler har giftiga bär för människor och husdjur

Växtens bär, och ibland också dess blommor och blad, är giftiga att äta för människor och husdjur.

Bären kan hos människor ge upphov till kräkning, kraftig törst, vidgade pupiller, och rodnad i ansiktet. Olika arter är olika giftiga.

Några populära sorter av kaprifol att titta på för vidare efterforskningar

Prata gärna med ditt lokala trädgårdscenter för att hitta rätt art som passar dina behov och din plats.

Vi gillar och rekommenderar framförallt följande tre arter:

  1. Lonicera nitida – en tätväxande vintergrön buske med vita blommor på våren. Gult bladverk – perfekt för ett tätt, lågväxande buskage. Kan bli ca 1,5 m hög. Finns att köpa här hos Granngården (reklamlänk till Granngårdens webbutik i ny flik)
  2. Vildkaprifol (Lonicera periclymenum) – blommor med vita kronblad med mörklila toppar från juli till oktober. En lövfällande klättrare med imponerande doft. Röda bär på sensommaren. Den vanligaste typen av kaprifol att odla. Kan bli ca 5m hög. Finns att köpa på Granngårdens webbutik här (reklamlänk till Granngårdens webbutik i ny flik)
  3. Lonicera tellmanniana – orangea, gula blommor från maj till juli. En lövfällande klättrare med underbar doft. Kan bli ca 5m hög. Finns att köpa på Granngårdens webbutik här (reklamlänk till Granngårdens webbutik i ny flik)
  4. Bonus: Lonicera fragrantissima – även känd som vinterkaprifol. Denna lövfällande buske erbjuder vita, fint doftande blommor från januari till mars. Helt vinterhärdig. Når en höjd av 1,5 m.

Avslutande ord

Hoppas denna guide till kaprifoler är till hjälp och att informationen är användbar. Sitter du på ytterligare kunskap om kaprifoler som du vill dela med dig av för guidens skull? Skriv då jättegärna en kommentar!

Allt om att odla och plantera från oss på Hemmanytt finner du här!

För vidare läsning om kaprifoler, titta gärna på de källor vi använt till delar av guiden:

[1] https://homeguides.sfgate.com/time-plant-coral-honeysuckle-46178.html

[2] https://homeguides.sfgate.com/time-year-honeysuckle-bloom-68588.html

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar