Svartvinbärssaft i saftmaja – Recept

4.7/5 baserat på 19 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på hur man gör svartvinbärssaft i saftmaja!

Det är så härligt att göra sin egna svartvinbärssaft i saftmaja. Man kan få rätt många flaskor av härligt törstsläckande svartvinbärssaft, och detta recept kräver bara 2 ingredienser!

Svartvinbärssaft på flaska

En grej jag alltid gör är att väga mina svartvinbär innan de går ner i saftmajan, så jag vet att jag har rätt mängd svartvinbär för rätt kvantitet socker.

Svartvinbär börjar mogna i juli i Sverige. När man ser att de precis har mognat, kan man vänta några dagar med att plocka dem för att få ut mer sötma i bären. Vill man däremot göra svartvinbärssylt, gelé, eller marmelad, är det bäst att plocka dem direkt, då det vid den tidpunkten innehåller som mest pektin.

En viktig bit av att tappa up svartvinbärssaften är att sterilisera flaskorna. Jag har skrivit en guide till att sterilisera burkar och flaskor, som du hittar här! I den guiden hittar man vägledning till hur man steriliserar flaskorna, om det behövs.

Jag älskar svartvinbärssaft som törstsläckar eller till att bjuda till fikat. Det är också så roligt att få användning av sin saftmaja, det känns alltid som en så härlig investering varje gång man plockar fram den!

Svartvinbärssaft i saftmaja

Receptet – Så gör du:

Svartvinbärssaft i saftmaja

4.7/5 baserat på 19 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Det är så härligt att göra sin egna svartvinbärssaft i saftmaja. Man kan få rätt många flaskor av härligt törstsläckande svartvinbärssaft, och detta recept kräver bara 2 ingredienser!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 10 minuter
Portioner 1 liter

Ingredienser
 

  • 1 kg svartvinbär
  • 400 g socker

Instruktioner

  • Rengör svartvinbären i ett durkslag och plocka bort blad samt bär som ser dåliga ut. Bären kan fortfarande sitta på klasar när de går ner i saftmajan!
  • För 1 kg svartvinbär kommer vi tillsätta cirka 400 g socker. Det är därför en bra idé att väga de rengjorda svartvinbären innan man börjar göra svartvinbärssaften så man vet att man har rätt kvantitet.
  • Den understa behållaren i saftmajan ska ha en del vatten i sig, så tillsätt detta.
  • Tillsätt bären på klasar i saftmajan och strö sockret ovanpå i korgen (dvs den översta behållaren). Se till så att sockret är lite lagom blandat med bären genom att röra om lite.
  • Tanken är att vattnet i botten ska koka och ånga saften ur bären ovanför. Koka upp bären i saftmajan så de tappar allt sitt vatten, ungefär en timme. En bra teknik är att då och då tappa ur saft under denna process för att sedan hälla den i saftmajan igen, så att man försäkrar sig att sockret man tillsatte också rinner med ner tillsammans med vätskan. Se till att flaskorna är steriliserade och klara tills att det är dags att tappa upp svartvinbärssaften.
  • Tappa upp saften på flaska och försegla omgående. Förvara svalt och bortom solljus, kyl är inte ett måste.
  • Tips: Gör gärna svartvinbärssylt på resterna i korgen (bärmoset)!
Måltid Drinkar
Kök Svenskt
Nyckelord Svartvinbärssaft i saftmaja

5 Kommentarer

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar