Spritskakor – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på spritskakor!

Spritskakor är en typ av kaka som är väldigt rolig att baka, tack vare spritsningen. Har man en kaksprits blir det enklare. Härligt spröda och lite sylt hallonsylt i mitten blir väldigt gott, även fast det inte är ett krav.

Jag tror vi alla någon gång har smakat på spritskakor, det är en riktig klassiker. Vissa gör dem med sylt, andra utan. Det är en smaksak, och du kan välja i receptet!

Jag hade stor glädje av att låna min mormors kaksprits till att spritsa kakor. Det är så kul att använda det verktyget och veva ut spritskakorna. Har du ingen är det ingen fara för receptet, men det går nästan alltid att hitta dem på loppis. Det är en rolig investering tycker jag!

Jag brukar spritsa ut dessa kakor direkt på bakplåtspappret på en bakplåt. De kan ju vara lite ömtåliga så jag gillar att undvika att ta i dem alltför mycket.

Det fina mönstret i kakorna får man med en kaksprits, men kakorna går självklart att göra med andra spritsmetoder, ex spritspåse och plastpåse med avklippt hörn, bara att de ser lite annorlunda ut. Smaken blir densamma.

Spritskakor

Receptet – Så gör du:

Spritskakor

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Spritskakor är en typ av kaka som är väldigt rolig att baka, tack vare spritsningen. Har man en kaksprits blir det enklare. Härligt spröda och lite sylt hallonsylt i mitten blir väldigt gott, även fast det inte är ett krav.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 50 kakor

Ingredienser
 

  • 70 g sötmandel
  • 2,25 dl florsocker
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 1 st stor äggula
  • 4 dl mjöl
  • valfri sylt, ex. hallonsylt (frivilligt)

Instruktioner

  • Skålla mandlarna, exempelvis genom att koka upp några deciliter vatten och koka dem i en minut. Då kan du enkelt skala dem.
  • Förvärm ugnen till 200°C.
  • Nu när sötmandeln är fri från skal, mal mandeln.
  • I en skål, rör ut smöret mjukt, och tillsätt sedan mald mandel, florsocker, äggula och mjöl och arbeta samman till en deg.
  • Förbered en bakplåt med bakplåtspapper. Spritsa ut degen i längder på valfritt sätt, exempelvis med en spritspåse eller en plastpåse med ena hörnet bortklippt.
  • Spritsa direkt på bakplåtspappret på plåten i långa längor. Dela längderna i ca 8 cm långa bitar och forma till kransar. Klicka eventuellt på lite sylt i mitten på varje spritskaka i mitten av kransen.
  • Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter.
  • Njut av dina spritskakor!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Spritskakor

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar