Spritskakor är en typ av kaka som är väldigt rolig att baka, tack vare spritsningen. Har man en kaksprits blir det enklare. Härligt spröda och lite sylt hallonsylt i mitten blir väldigt gott, även fast det inte är ett krav.
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 10 minuterminuter
Totalt 20 minuterminuter
Portioner 50kakor
Ingredienser
70gsötmandel
2,25dlflorsocker
200gsmör, rumstempererat
1ststor äggula
4dlmjöl
valfri sylt, ex. hallonsylt (frivilligt)
Instruktioner
Skålla mandlarna, exempelvis genom att koka upp några deciliter vatten och koka dem i en minut. Då kan du enkelt skala dem.
Förvärm ugnen till 200°C.
Nu när sötmandeln är fri från skal, mal mandeln.
I en skål, rör ut smöret mjukt, och tillsätt sedan mald mandel, florsocker, äggula och mjöl och arbeta samman till en deg.
Förbered en bakplåt med bakplåtspapper. Spritsa ut degen i längder på valfritt sätt, exempelvis med en spritspåse eller en plastpåse med ena hörnet bortklippt.
Spritsa direkt på bakplåtspappret på plåten i långa längor. Dela längderna i ca 8 cm långa bitar och forma till kransar. Klicka eventuellt på lite sylt i mitten på varje spritskaka i mitten av kransen.