Spottsoppa – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av ett gott och enkelt recept på spottsoppa!

Om du letar efter en annorlunda och underhållande efterrätt att förgylla ditt middagsbord med, då är denna “Spottsoppa” svaret. Det här är en körsbärssoppa som bevarar körsbärskärnorna och bjuder in till en lekfull rätt. Den är ett perfekt val för alla som älskar en smakrik och rolig dessert. Serveras gärna med vaniljglass eller vispad grädde.

För många påminner Spottsoppan om barndomens glada minnen, när lekfullheten var en viktig del av efterrätten och att spotta ut körsbärskärnor var en del av äventyret.

Får man några rester över, kan soppan förvaras i kylskåpet i upp till 2-3 dagar utan att förlora smak eller kvalitet. Överskrid inte den här tiden i kylskåpet för bästa resultat.

Körsbär är hjärtat av denna soppa och ger en intensiv och fyllig körsbärssmak. Smaken av körsbären är både söt och något syrlig, vilket ger soppans baskaraktär. Spottsoppan är huvudsakligen söt tack vare sockret och körsbären. Den har en naturlig sötma från körsbären som balanseras med de övriga ingredienserna. Dessutom ger citronsaften en frisk och syrlig kontrast som höjer den övergripande smakupplevelsen.

Tillsatsen av vaniljsocker ger en subtil vaniljsmak som kompletterar körsbärssmaken och ger soppan en rund och behaglig ton.

Spottsoppa är inte bara en delikatess för smaklökarna utan också en resa tillbaka till barndomens lekfullhet. Den kombinerar den klassiska smaken av körsbär med en humoristisk twist som garanterat kommer att sätta ett leende på ditt ansikte. Prova gärna något nytt och överraska dina gäster med denna minnesvärda och underhållande efterrätt.

Spottsoppa

Receptet – Så gör du:

Spottsoppa

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

En körsbärssoppa där man har körsbärskärnorna kvar i körsbären, och sedan får man spotta ut dem under måltiden, därav det roliga namnet spottsoppa!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 20 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

 • 1 liter körsbär inte bigarråer
 • 1,5 dl strösocker
 • 3 tsk vaniljsocker
 • 8,5 dl vatten
 • 1 msk majsstärkelse eller maizena
 • 1 msk citronsaft

Instruktioner

 • Skölj rent körsbären och ta bort stjälkarna (kärnorna är kvar än så länge). I en kastrull, lägg i körsbär, strösocker och vaniljsocker.
 • Häll på vattnet och sätt kastrullen på värme. Låt det koka upp och sedan sjuda i cirka 20 minuter.
 • Under tiden, blanda majsstärkelsen med en liten skvätt vatten i ett dricksglas.
 • Häll i majsstärkelseblandningen i körsbärssoppan och låt det koka upp igen. Smaka av med citronsaft. Om soppan inte är tillräckligt tjock, kan du behöva tillsätta mer majsstärkelse och vatten.
 • Ta av värmen. Låt körsbärssoppan svalna något innan servering. Den är god att servera med vaniljglass eller vispad grädde. Glöm inte att ha en extra skål till hands för körsbärskärnor som eventuellt spottas ut.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Spottsoppa

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar