I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på sockerfri kladdkaka. Denna goda sockerfria kladdkaka höjer inte blodsockret lika mycket, men smakar likväl som en ljuvlig, fullvärdig kladdkaka!
Jag använder stevia som ersättning till socker i kladdkakan. Stevia innehåller inte kolhydrater eller kalorier och höjer inte blodsockret, vilket gör det till ett perfekt tillägg i en sockerfri kladdkaka.
Stevioglykosider är ca 300 gånger sötare än vanligt socker och har vunnit popularitet eftersom det fått stämpeln ”naturligt” och eftersom det inte innehåller kalorier eller kolhydrater som kan tänkas höja blodsockret eller skada tänderna.
Stevia finns i matbutiken, och jag använder som regel 75% mindre stevia än jag använder socker, då stevia smakar lite sötare. Detta har jag tagit hänsyn till i receptet!
Receptet – Så gör du:
Sockerfri kladdkaka
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 3 st ägg
- 1,5 dl stevia
- 3,5 dl vetemjöl
- 2,5 msk kakao
- 70 g margarin (i flytande form)
- 1,75 dl mjölk
- 1,5 msk varmt vatten
- 2,5 tsk bakpulver
Instruktioner
- Förvärm din ugn till temperaturen 175 ºC.
- Smörj en rund form, gärna med avtagbara sidor (som vi tar av senare).
- Vispa nu upp stevia, ägg, och 1,5 matsked varmt vatten i en skål tills smeten blir luftig och fin.
- Tillsätt mjölk och margarin till skålen och fortsätt vispa runt.
- Blanda de torra ingredienserna kakao, vetemjöl, och bakpulver i en separat skål, och blanda sedan innehållet i denna skål med den tidigare blandningen.
- Häll smeten i din form, och grädda din sockerfria kladdkaka i ugnen ungefär 30 minuter.
- Ta ut ur ugnen och låt svalna innan servering, tillsammans med exempelvis grädde, sockerfri glass eller bär!