Slaktarbiff i stekpanna – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på slaktarbiff i stekpanna!

Slaktarbiffen blir otroligt god i stekpanna, gärna med potatis eller ris och en god sås som tillbehör! Slaktarbiff kallas även njurtapp, och har en grovfibrig karaktär med rik köttsmak.

På engelska heter slaktarbiff butcher’s cut (slaktarens bit), eftersom detta förr i tiden var den biten slaktaren tog åt sig själv och sin familj, och alltså inte sålde.

Slaktarbiffen är en nötstek, och har en sena som går rakt genom köttbiten. Detta är en köttbit som erbjuder lite mer tuggmotstånd, men som också har en väldigt rik köttsmak.

Denna köttbit fungerar utmärkt med exempelvis ugnsrostad potatis eller ris, och en god yoghurtsås.

slaktarbiff banner

Receptet – Så gör du:

Slaktarbiff i stekpanna – recept

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Slaktarbiffen blir otroligt god i stekpanna, gärna med potatis eller ris och en god sås som tillbehör! Slaktarbiff kallas även njurtapp, och har en grovfibrig karaktär med rik köttsmak.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
 

 • 1 bit slaktarbiff
 • salt och peppar enligt smak
 • 1 msk smält smör till första stekningen
 • 1,5 dl kycklingbuljong (eller vatten och buljongtärning)
 • 2 tsk balsamvinäger
 • 2 msk smör till andra stekningen

Instruktioner

 • Ta bort allt extra fett från biffen. Skär försiktigt bort senan som förbinder biffens två halvor och dela upp slaktarbiffen i 2 långa bitar. Skär varje köttbit i hälften (det är en bit som är något åtskild från den större halvan). Skär sedan var och en av de 2 större halvorna i 2 biffar vardera, så att du totalt får 4 bitar. Strö över salt och peppar enligt smak.
 • Värm stekpannan på hög värme. Tillsätt smöret som ska smältas (1 msk) när pannan är varm och lägg sedan biffarna i pannan. Sänk sedan direkt värmen till medium.
 • Stek tills slaktarbiffen är brun på alla sidor, samt fast och rödrosa på insidan. En termometer som sätts in i mitten bör ge 52 grader C, efter totalt cirka 12 minuter. Denna köttbit har en slags triangulär form, så cirka 4 minuter per sida är bra.
 • Låt biffarna vila på en tallrik inlindade i aluminiumfolie och låta temperaturen stiga till 55 grader.
 • Häll kycklingbuljongen i stekpannan över medelvärme. Rör om med en träslev som skrapar upp de brynta köttbitarna från botten. När buljongen löser upp sig och vätskan börjar minska efter 2 eller 3 minuter, sänk värmen till låg.
 • Tillsätt balsamvinäger och 2 msk smör. Stek och rör tills smöret smälter. Om vätskan har minskat för mycket, tillsätt en skvätt buljong. Smaka av för att se om såsen behöver lite salt.
 • Skiva gärna biffarna vid servering.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord slaktarbiff

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar