Crème pâtissière (konditorkräm) – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel delar jag med mig av ett riktigt bra recept på crème pâtissière (konditorkräm)!

Crème Pâtissière, även känd som konditorkräm, är en lyxig och krämig fyllning som används flitigt inom fransk bakning. Exempelvis som ett lager i en tårta eller som fyllning i små bakverk. Dess lena och smakrika konsistens gör den till en idealisk komplement till en mängd olika bakverk och desserter!

Med sitt ursprung i det franska köket har denna läckra kräm blivit en favorit världen över och används i allt från tårtor och bakelser till munkar och fyllda pajer.

Huvudingredienserna inkluderar äggulor, mjölk, socker och maizena (majsstärkelse), som tillsammans skapar en perfekt balans mellan sötma och krämighet. Dessutom ger lite vaniljextrakt eller vaniljstång en subtil smak av vanilj, som kompletterar krämen på bästa sätt.

Crème Pâtissière, eller konditorkräm på svenska, är en oslagbar och mångsidig kräm som har funnits med oss i århundraden. Dess härliga konsistens och smak gör den till en oumbärlig del av det franska konditoriet och en älskad fyllning för bakverk och desserter världen över.

Med enkla ingredienser och en förförisk smak, kommer crème pâtissière att förtrolla dina smaklökar och sätta en exklusiv prägel på alla dina bakverk. Låt kreativiteten flöda och låt denna krämiga delikatess ta dina bakverk till nya höjder! Receptet kommer här nedanför!

Crème pâtissière (konditorkräm)

Receptet – Så gör du:

Crème pâtissière (konditorkräm)

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Ljuvlig crème pâtissière, där mängderna angivna i receptet räcker till ungefär 1 lager i en normalstor tårta eller som fyllning till 15-20 små bakverk.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 20 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 5 deciliter

Ingredienser
 

 • 5 dl mjölk
 • 4 st äggulor
 • 100 g strösocker
 • 3 msk maizena majsstärkelse
 • 1 tsk vaniljextrakt eller frön från 1/2 vaniljstång
 • 1 nypa salt

Instruktioner

 • Häll mjölken i en kastrull och tillsätt vaniljextrakt eller vaniljfrön. Värm mjölken på medelhög värme tills den börjar koka. Ta sedan bort kastrullen från värmen och låt vaniljen dra i mjölken i några minuter.
 • I en separat skål vispar du äggulorna tillsammans med sockret tills det blir en ljus och luftig blandning.
 • Tillsätt maizena (majsstärkelse) till ägg- och sockerblandningen. Vispa ordentligt tills allt är väl blandat och det inte finns några klumpar.
 • Häll den varma mjölken långsamt över ägg- och sockerblandningen, samtidigt som du vispar kontinuerligt för att undvika att äggulorna koagulerar. Detta är en viktig process för att få en slät kräm.
 • Häll sedan tillbaka hela blandningen i kastrullen och värm på medelhög värme. Fortsätt att vispa hela tiden för att förhindra att krämen bränner eller bildar klumpar. Krämen kommer att börja tjockna och bubbla, så var försiktig och fortsätt vispa tills den når en krämig och slät konsistens.
 • När krämen har tjocknat, ta bort kastrullen från värmen. Om du använder en vaniljstång, sila krämen genom en finmaskig sil för att ta bort vaniljstången och eventuella koagulerade bitar. Häll den silade krämen i en skål och täck ytan med plastfolie (så att folien nuddar vid krämen) för att förhindra att en hinna bildas. Kyl krämen i kylskåpet i minst 1-2 timmar innan du använder den i dina bakverk.
 • Njut av din crème pâtissière!
Måltid Efterrätt
Kök Franskt, Svenskt
Nyckelord Crème pâtissière (konditorkräm)

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar