Sidfläsk i ugn – Recept

5/5 baserat på 4 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på sidfläsk i ugn!

Detta recept på sidfläsk i ugn är riktigt enkelt och ger en ljuvlig bit kött! Sidfläsk tillagat i ugnen är krispigt på utsidan, saftigt och smakrikt inuti, och ack så mångsidigt när det kommer till goda tillbehör!

Det här enkla receptet fungerar vackert både för skinnfritt sidfläsk och sidfläsk med skinnet på!

Skillnaden är att på bitar med skinn måste göra skåror i skinnet med en kniv innan du tillagar, det för att få det där perfekt gyllenbruna och krispiga ytan och låta kryddorna tränga igenom fettet och köttet.

Med en skinnfri bit sidfläsk hoppar du över skårorna och går direkt till kryddningen.

Sidfläsk i ugn

Om allt du kan hitta är sidfläsk skuret i bitar går det också bra. Beroende på storlek kan sidfläsket ta mer eller mindre tid att tillaga i ugnen.

För griskött vill du att köttets inre temperatur ska vara över 71°C. En termometer kan vara en bra taktik att veta hur nära sidfläsket är att vara klart.

Du kommer att vilja kunna titta till ditt sidfläsk under tillagningen, speciellt nära sista tiden på tillagningstiden för att se till att du inte överlagas.

Tillagningstiden på sidfläsk i ugn är inte exakt eftersom tjockleken på sidfläsk varierar. Sidfläsket ska gärna vara mörkt runt kanterna och bubbligt och brynt på toppen.

Sidfläsk i ugn

Receptet - Så gör du:

Sidfläsk i ugn

5/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta recept på sidfläsk i ugn är riktigt enkelt och ger en ljuvlig bit kött! Sidfläsk tillagat i ugnen är krispigt på utsidan, saftigt och smakrikt inuti, och ack så mångsidigt när det kommer till goda tillbehör!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 3 timmar 30 minuter
Totalt 3 timmar 40 minuter
Portioner 6 personer

Ingredienser
 

 • 2 kg stycke benfritt sidfläsk (skinnet på eller av)
 • 2 st vitlöksklyftor
 • 1 nypa mald kryddnejlika
 • ½ tsk kumminfrön
 • ½ tsk torkade chiliflakes
 • 2 msk timjanblad
 • 2 msk olivolja
 • 1 msk citronsaft
 • 2 st lökar, skivade

Instruktioner

 • Om du väljer att låta skinnet vara på sidfläsket, använd en vass kniv och skär fläskskinnet och fettet i kors och tvärs utan att skära i köttet. Sätt åt sidan.
 • Lägg vitlök, malda kryddnejlika, kummin, chili, timjan och lite havssalt i en mortel och krossa till en smet. Rör ner olivoljan och citronsaften. Gnid in marinaden över fläsket och låt stå i rumstemperatur i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 220°C.
 • Lägg lökskivorna i en långpanna och lägg fläsket ovanpå. Rosta i ugnen i 30 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 170°C och ugnsbaka sedan i ytterligare 3 timmar eller tills fläsket är mört och genomstekt och skinnet är knaprigt (anpassa tiden efter storleken på sidfläsket).
 • Ta ut sidfläsket och låt vila i rumstemperatur i 20 minuter, skär sedan i skivor och servera, exempelvis med en härlig sallad och potatismos.
 • Smaklig måltid!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Sidfläsk i ugn, Ugnsrostat sidfläsk

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar