Rosenvatten – Recept

4.8/5 baserat på 5 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på rosenvatten med många olika användningsområden!

Detta recept på egengjort rosenvatten är förvånansvärt enkelt att göra, och det är faktiskt så snabbt och enkelt att du kan göra det på under 30 minuter! Använd vanliga köksredskap och rosor från din (eller din mycket snälla grannes) trädgård.

Det är något så tillfredsställande med att göra något hemgjort från grunden, speciellt när det är gjort med material från din egen trädgård.

Användningsområden

Jag är inte säker på om det bara är jag men jag är helt besatt av rosenvatten och har varit superglad över att börja göra min egen. Det är så mångsidigt! Även en bra present att ge bort!

Drick den! Detta rosenvatten är helt drickbart om rosorna är organiska. Drick som det är eller tillsätt den till lemonad eller cocktails för en blommig kick.

Använd i bakning. Rosenvatten ingår i många ljuvliga recept!

Använd den som ansiktsvatten. Du behöver inte göra något mer åt det, rosenvatten är en färdig hudvårdsprodukt!

Häll den i en sprayflaska och gör en väldoftande rumsspray. Eller en trevlig parfym (även om den inte håller länge, tyvärr).

Rosor har i allmänhet en ljuvlig doft som kan användas för att minska ångest och hjälpa dig att slappna av – vilket betyder att det är fantastiskt att användas som rumssprit! Du kan till och med spraya den på din kudde på natten för att hjälpa dig att sova bättre.

Rosenvatten

Receptet – Så gör du:

Rosenvatten

4.8/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta recept på egengjort rosenvatten är förvånansvärt enkelt att göra, och det är faktiskt så snabbt och enkelt att du kan göra det på under 30 minuter! Använd vanliga köksredskap och rosor från din (eller din mycket snälla grannes) trädgård.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 1 flaska

Ingredienser
 

  • 6 dl kronblad från rosor (kan vara mer eller mindre)
  • 1 l mineralvatten

Instruktioner

  • Se till att rosorna är rena och insektsfria. För att göra detta, fyll en skål med iskallt vatten (kallt kranvatten duger) och skaka runt blommorna i vattnet för att frigöra eventuella insekter som kan gömma sig i knopparna. Plocka sedan av kronbladen och ge dem en rejäl genomskakning i vattnet.
  • I en stor kastrull, lägg i rengjorda rosenblad och skölj röda eller rosa rosenblad. Se till att rosenbusken inte har besprutats med bekämpningsmedel. Använd ekologiska rosenblad om du kan hitta dem.
  • Häll 1 liter mineralvatten över rosenbladen och täck med lock. Sätt på låg värme på spisen, och låt puttra tills vattnet ungefär halvvägs avdunstat.
  • Låt svalna, kassera kronbladen och häll rosenvattnet i en steriliserad flaska som går att stänga, och ställ in kylen. Håller i ungefär en månad i kylen.
Måltid Drinkar
Kök Svenskt
Nyckelord Rosenvatten

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar