Detta recept på egengjort rosenvatten är förvånansvärt enkelt att göra, och det är faktiskt så snabbt och enkelt att du kan göra det på under 30 minuter! Använd vanliga köksredskap och rosor från din (eller din mycket snälla grannes) trädgård.
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 15 minuterminuter
Totalt 25 minuterminuter
Portioner 1flaska
Ingredienser
6dlkronblad från rosor (kan vara mer eller mindre)
1lmineralvatten
Instruktioner
Se till att rosorna är rena och insektsfria. För att göra detta, fyll en skål med iskallt vatten (kallt kranvatten duger) och skaka runt blommorna i vattnet för att frigöra eventuella insekter som kan gömma sig i knopparna. Plocka sedan av kronbladen och ge dem en rejäl genomskakning i vattnet.
I en stor kastrull, lägg i rengjorda rosenblad och skölj röda eller rosa rosenblad. Se till att rosenbusken inte har besprutats med bekämpningsmedel. Använd ekologiska rosenblad om du kan hitta dem.
Häll 1 liter mineralvatten över rosenbladen och täck med lock. Sätt på låg värme på spisen, och låt puttra tills vattnet ungefär halvvägs avdunstat.
Låt svalna, kassera kronbladen och häll rosenvattnet i en steriliserad flaska som går att stänga, och ställ in kylen. Håller i ungefär en månad i kylen.