Rörost – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av ett riktigt gott recept på rörost!

Rörost är en gammal svensk tradition som ofta pryder borden vid jul, påsk och midsommar. Denna mångsidiga rätt kan serveras både varm och kall, och passar lika bra i en söt som en salt variant. Traditionellt serveras den söta versionen med sylt, färska bär eller fruktkompott, medan den salta versionen ofta kombineras med salt och hårdkokta ägg.

Denna rätt har djupa rötter i den svenska matkulturen, och är vanlig i Medelpad och Ångermanland. Rörost är ett utmärkt exempel på hur enkel, men ändå sofistikerad, svensk traditionell matlagning kan vara. Att göra rörost är en process som kräver lite tid och tålamod, men resultatet är väl värt mödan. Följande recept ger en detaljerad vägledning för hur du kan skapa denna delikata rätt hemma.

Historia

Rörost är en del av Sveriges kulinariska arv, vanlig i Medelpad och Ångermanland, med rötter som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Ursprungligen tillverkades denna delikatess i de svenska bondesamhällena där resurserna var knappa och inget fick gå till spillo. Den skapades som ett sätt att använda överbliven mjölk och ostlöpe, och blev snabbt en favorit vid festliga tillfällen. Rörost har traditionellt sett varit en högtidsspecialitet, särskilt populär vid jul, påsk och midsommar, där den ofta ingår i smörgåsbordet.

Servering

Rörost är en mångsidig rätt som kan serveras både varm och kall, och anpassas efter olika smaker och tillfällen. När den serveras varm är den perfekt för kalla vinterdagar, medan den kalla versionen är idealisk för sommarens högtider. Den kan vara ett elegant tillskott på frukostbordet, ett mättande mellanmål, eller en del av en större festmåltid. Traditionellt sett kan rörosten också avnjutas som en del av en dessert eller som ett sött tillbehör, beroende på hur den tillagas.

Tillbehör

Rörost serveras ofta med en mängd olika tillbehör som kompletterar dess milda, krämiga smak. För en söt version, passar den utmärkt med sylt, färska bär eller fruktkompott. Lingonsylt är en klassiker som ger en fin balans mellan sötma och syrlighet. För en mer salt och matig variant, kan rörosten kombineras med hårdkokta ägg, en nypa salt eller kanske lite rökt lax. En klick smör på toppen är också ett populärt tillbehör som förstärker dess rika smak.

Förvaring

För att rörosten ska behålla sin fräschör och smak rekommenderas att förvara den i kylskåp i en lufttät behållare. Den håller sig bra i upp till en vecka, vilket gör den till ett praktiskt tillbehör som kan förberedas i förväg. Om du har gjort en större sats och inte kan konsumera allt inom en vecka, går det även bra att frysa in rörosten. Då håller den sig i upp till tre månader. Vid upptining, låt den stå i kylskåp över natten för bästa resultat.

Till receptet

Hoppas ni ska tycka om detta klassiska och tidlösa recept. Ingredienser och instruktioner hittas här nedanför! Smaklig måltid!

Rörost

Receptet – Så gör du:

Rörost

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Kryddas med kanel om så önskas. Traditionellt ett tillbehör under jul, påsk eller midsommar! Den kan serveras både varm och kall, salt eller sött. Sött serveras den traditionellt med sylt, färska bär eller fruktkompott. Salt med salt och hårdkokta ägg!
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 5 timmar 40 minuter
Totalt 6 timmar
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

 • 4 l mjölk
 • 0,5 msk ostlöpe
 • 3 msk strösocker
 • 2 msk vetemjöl
 • 3 dl gammaldags röd mjölk
 • 1 st ägg

Instruktioner

 • Häll mjölken i en stor gryta och värm den till cirka 37°C. Använd gärna en termometer för att vara exakt.
 • Tillsätt ostlöpe och rör om försiktigt.
 • Låt mjölkblandningen stå åt sidan i rumstemperatur tills den löpnar och bildar ostmassa. Detta tar vanligtvis cirka 1 timme.
 • När mjölken har löpnat och bildat ostmassa, sätt grytan på spisen igen.
 • Låt ostmassan sjuda på låg värme i cirka 1,5 timmar. Rör om försiktigt då och då för att förhindra att det bränner fast i botten.
 • Tillsätt strösocker och fortsätt att sjuda blandningen.
 • Låt vasslan koka in nästan helt, vilket kan ta upp till 4 timmar. Rör om ibland och se till att det inte bränner fast.
 • Vispa ihop vetemjöl, mjölk och uppvispat ägg i en skål tills det är en jämn smet.
 • När vasslan nästan har kokat in helt, rör ner avredningen försiktigt i ostmassan.
 • Låt blandningen koka upp mycket sakta och fortsätt att sjuda tills den tjocknar och får en jämn konsistens.
 • Smaka eventuellt av med lite mer socker om så önskas.
 • Låt rörosten svalna något innan servering.
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Rörost

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar