Potatismos med ägg – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel tänkte jag dela med mig av ett bra recept på riktigt krämigt potatismos som jag nyligen fick lära mig av en kompis! Kan du gissa vad som är den hemliga ingrediensen? Ja, troligen med tanke på artikelns rubrik: det är ett rått ägg!

Jag vet vad du förmodligen tänker, men låt dig inte skrämmas. Värmen från potatisen hjälper till att tillaga det råa ägget, men om du är nervös kan du helt använda pastöriserade ägg. Jag har gjort detta recept många gånger utan några bekymmer.

Som bekant, så ja, de flesta använder gräddfil eller mjölk i sitt potatismos, men det testa med att ha i ett ägg så kommer du se hur gott det faktiskt blir!

Det jag gör är att jag helt enkelt har i ett rått ägg i kastrullen med moset efter att har mosat det. Se till att moset fortfarande är hett från kokningen av potatisen.

Rör om så att ägget blandas in i moset. Sedan smakar jag av och justerar kryddorna. Smaka dig fram med salt och peppar.

 • Tips: Om tanken på att ägget inte är tillagat gör dig rädd kan du värma moset på plattan i ytterligare några minuter efter att du har rört i ägget. Det skadar inte potatisen alls och påverkar inte smaken på moset.

Ge detta potatismos med ägg ett försök och jag tror du kommer bli positivt överraskad. Förtjänar detta mos titeln “Det bästa krämigaste potatismoset?”. Testa! 

potatismos med ägg

Receptet – Så gör du:

Potatismos med ägg

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Ett bra recept på riktigt krämigt potatismos! Kan du gissa vad som är den hemliga ingrediensen? Ja, troligen med tanke på artikelns rubrik: det är ett rått ägg!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
 

 • 0,6 kg potatis
 • 0,5-1 dl mjölk
 • 4 msk smör
 • 1 ägg
 • Salta och peppra efter smak

Instruktioner

 • Lägg potatisen i en stor kastrull och tillsätt vatten som täcker potatisen. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 15 minuter eller tills potatisen är mjuk när den sticks igenom med en gaffel.
 • Häll av vattnet från potatisen och lägg tillbaka potatisen i kastrullen. Tillsätt 0,5 dl av mjölken och 4 matskedar smör och mosa potatisen med en potatismosare tills inga klumpar finns kvar.
 • Tillsätt det råa ägget i mitten av potatismoset och rör om väl för att blanda ägget i potatisen. Om det behövs, tillsätt ytterligare mjölk för att få potatisen till den konsistens du föredrar.
 • Smaka av och tillsätt salt och peppar efter önskemål.
 • Servera varm.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Potatismos med ägg

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar