Päronmarmelad med kardemumma – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på päronmarmelad med kardemumma!

Att göra din egen päronmarmelad med en hint av kardemumma är inte bara enkelt, det är också ett fantastiskt sätt att ta tillvara på päron och skapa något utsökt som håller en längre tid.

Med bara några få ingredienser – mogna päron, strösocker, citronsaft och skal, och malen kardemumma – kan du skapa en marmelad som är både söt och kryddig, perfekt för att sprida på rostat bröd, tillsammans med ost eller som ett smakrikt tillbehör till desserter.

Att göra päronmarmelad är enkelt och kräver inte mycket tid. Skala och skär päronen i bitar, koka upp dem tillsammans med socker, citronsaft och skal, och låt sedan blandningen småputtra tills den tjocknar och får en geléaktig konsistens. Glöm inte att röra om då och då för att undvika att det bränns i botten.

När marmeladen har kokat till önskad konsistens, häll upp den i väl rengjorda burkar med täta lock. Förvara sedan burkarna i kylskåpet för uppemot någon månads hållbarhet.

Så ta tillfället i akt och gör din egen päronmarmelad med kardemumma. Det är inte bara ett fantastiskt sätt att njuta av den friska smaken av päron året runt, det är också ett underbart sätt att skapa minnen vid frukostbordet eller vid desserttiden med familj och vänner. Njut av denna läckra delikatess!

Päronmarmelad med kardemumma

Receptet – Så gör du:

Päronmarmelad med kardemumma

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Förvara i väl rengjorda och förseglade glasburkar, helst i kylskåp, för upp till någon månads hållbarhet!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 45 minuter
Totalt 55 minuter
Portioner 2 burkar

Ingredienser
 

  • 1 kg mogna päron
  • 400 g strösocker
  • Saft och rivet skal från 1 citron
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 st kanelstång valfritt

Instruktioner

  • Skala päronen, kärna ur dem och skär dem i små bitar.
  • Lägg päronbitarna i en stor kastrull tillsammans med socker, citronsaft och rivet skal.
  • Tillsätt malen kardemumma och kanelstången i kastrullen.
  • Låt blandningen koka upp på medelhög värme under omrörning.
  • Sänk sedan värmen till låg och låt marmeladen småputtra i cirka 45-60 minuter, eller tills den har tjocknat och fått en geléaktig konsistens. Rör om då och då för att undvika att det bränns i botten.
  • När marmeladen har nått önskad konsistens, ta bort kanelstången och häll upp marmeladen i väl rengjorda burkar med täta lock.
  • Låt marmeladen svalna helt innan du förvarar den i kylskåpet.
  • Servera din päronmarmelad med kardemumma på rostat bröd, tillsammans med ost eller som ett tillbehör till desserter. Smaklig måltid!
Måltid Efterrätt, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Päronmarmelad med kardemumma

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar