Nävgröt – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på nävgröt!

Detta är lite av Värmlands landskapsrätt, och det är en gröt på skrädmjöl som serveras med de klassiska tillbehören fläsk och lingonsylt. Många gillar att hälla fläskflottet över gröten vid servering!

En god och klassisk värmländsk rätt, som är god och intressant att äta var och när som helst! Lagom till nävgrötens dag som är den 10:e september (ja, det finns en sådan), så vill jag dela med mig av detta goda recept.

Namnet nävgröt ska komma från hur skogshuggare och timmermän förr i tiden åt denna gröten. De formade gröten till en platt kaka i näven, som sedan toppades med fläsk och lingon. Vissa ska också ha doppat nävgrötskakan i fläskflottet, vilket många än idag tycker är en god kombination!

Allt med detta recept på nävgröt är superenkelt och går snabbt att göra, och jag hoppas att du gillar det! Ge gärna denna klassiker ett försök genom att följa receptet här nedanför!

Nävgröt

Receptet – Så gör du:

Nävgröt

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta är lite av Värmlands landskapsrätt, och det är en gröt på skrädmjöl som serveras med de klassiska tillbehören fläsk och lingonsylt. Många gillar att hälla fläskflottet över gröten vid servering!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 1 portion

Ingredienser
 

  • 2,5 dl (eller 130 g) skrädmjöl
  • 1 nypa salt
  • 2 dl vatten
  • fläsk
  • lingonsylt

Instruktioner

  • Koka upp vattnet i en kastrull som har lock till, tillsätt lite salt.
  • Tillsätt skrädmjölet till kastrullen, fördelat jämnt över hela vattenytan. Tryck försiktigt ned mjölet i kastrullen, sätt på locket, stäng av värmen och låt stå på plattan med locket på i 10-15 minuter. Förbered fläsket under tiden.
  • Färdigt! Servera med fläsk och lingonsylt och njut. många gillar att hälla fläskflottet över gröten!
Måltid Huvudrätt, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Nävgröt

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar