Kyckling i stekpåse – Recept

4.7/5 baserat på 10 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på kyckling i stekpåse!

Så här gör du hel kyckling i stekpåse i ugnen! Receptet ger en ljuvligt god kyckling som håller sig mycket saftig, då skyn bevaras i påsen. Det blir heller inte en massa disk eller rengöring efteråt!

Jag är helt förälskad i kyckling tillagad i stekpåse! Det är så enkelt att göra och ger en riktigt god kyckling. Vanligtvis serverar jag kycklingen med antingen ris eller potatis, och en god gräddsås på skyn (anvisningar i receptet), eller creme fraiche, och en härlig grönsallad!

Stekpåsar finns i så gott som alla butiker, även mindre butiker har dem nästan alltid. För kyckling bör stekpåsen vara av storlek L eller XL. Tillsammans med kycklingen i stekpåsen tillsätter jag lite kryddor, lök, och morötter.

En av fördelarna med kyckling i stekpåse är att man får all vätska från kycklingen kvar i påsen. Perfekt till att sila av och göra en sås på, antingen direkt eller till att förvara i en burk i kylen till ett senare tillfälle! Vanligtvis ger en kyckling i stekpåse tillräckligt till två stycken såsgrunder hemma hos mig.

På stekpåsens förpackning står nästan alltid tillagningstiderna för olika köttyper, inklusive hel kyckling. Annars finns andra temperaturer och tillagningstider i receptet. Det brukar ta ungefär en och en halv timme att få kycklingen klar i stekpåse i ugnen, och receptet passar till 4 personer.

Kyckling i stekpåse

Receptet – Så gör du:

Kyckling i stekpåse

4.7/5 baserat på 10 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Så här gör du hel kyckling i stekpåse i ugnen! Receptet ger en ljuvligt god kyckling som håller sig mycket saftig, då skyn bevaras i påsen. Det blir heller inte en massa disk eller rengöring efteråt!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 1 timme 20 minuter
Totalt 1 timme 30 minuter
Portioner 1 kyckling

Ingredienser
 

  • 1 st hel kyckling (ca 1,5-2 kg)
  • 1 st stekpåse, storlek L eller XL
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk olivolja
  • 1 st gul lök
  • 2 st medelstora till stora morötter
  • valfritt: 2 dl grädde (för skysåsen)

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 180°C, eller annan temperatur som anges på stekpåsens förpackning för hel kyckling.
  • Skölj av kycklingen och torka av den med hushållspapper.
  • Krydda med salt, peppar över hela kycklingens yta. Knyt eventuellt ihop kycklingens ben med steksnöre, om du vill (valfritt!).
  • Placera kycklingen i stekpåsen, och i en ugnsform där kycklingen får plats, lägg ned stekpåsen. Pensla kycklingen med olivolja över ytan.
  • Skala och dela löken i fyra klyftor, dela morötterna i några få större bitar och lägg ned i påsen tillsammans med kycklingen.
  • Försegla påsen med klämman som medföljde stekpåsen.
  • Om förpackningen för stekpåsen inte ger tidsanvisningar, tillsätt en köttermometer som går genom påsen och djupt in vid kycklinglåret.
  • Sätt in ugnsformen med stekpåsen i nedre tredjedelen av ugnen, se till så stekpåsen inte rör vid några kanter eller värmeelement i ugnen. Låt ugnsstekas i cirka 1,5 timme, tills att köttermometern visar 82°C.
  • När kycklingen börjar bli färdig, förbered gärna dina tillbehör för servering, såsom ris, potatis, och sallad. Ta ut kycklingen ugnen och låt svalna en stund i rumstemperatur innan du skär upp och serverar.
  • Klipp av ett hörn på påsen och sila skyn genom en sil ner i en kastrull för att göra en sås direkt, eller ner i en burk att förvara i kylen till framtida såser.
  • Skysås: blanda den silade skyn med 2 dl grädde i en kastrull och koka upp på spisen. Tillsätt en matsked soja, och peppar efter smak, rör om, och låt puttra i en minut. Nu är såsen färdig!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Kyckling i stekpåse

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar