Kvittenmarmelad – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på kvittenmarmelad.

Visste du att de första marmeladrecepten gjordes ursprungligen på kvittenfrukt? Här är ett traditionellt recept på kvittenmarmelad som även använder citroner.

Kvittenmarmelad

Kvittenmarmelad är ett fint höstgodis, väl värt att göra. Om du aldrig har gjort marmelad eller gelé förut, är det här ett bra recept att prova först, eftersom det är enkelt och lättare att göra än de flesta andra marmeladrecept som kräver att frukten når ett geléstadium.

Läs mer om kvittenträd: Kvitten: Fakta, Skötsel & Plantering (Guide)

Denna kvittenmarmelad är smidig och läcker marmelad gjord på kvitten, socker och citronsaft. Du kan njuta av den varje tid på året, genom att breda ut den på rostat bröd, i gröten eller som tillbehör till din ostbricka. 

Kvitten är besläktade med både äpplen och päron. När de tillagas är de utmärkta för marmelad, gelé och senap.

Kvittenmarmelad

 

Kvitten skördas i oktober när den är mogen och har en karakteristisk intensiv gul färg och en vacker doft. Det är en mycket känslig frukt som blir riktigt lätt att förstöra. Om det förvaras på en sval, mörk och torr plats kan kvitten dock hållas i flera veckor. Kvitten är rik på pektin och därför idealisk för beredning av sylt och gelé.

Nu till receptet!

Kvittenmarmelad

Receptet - Så gör du:

Kvittenmarmelad

4.9/5 ( 119 röster )
Här är ett traditionellt recept på kvittenmarmelad som även använder citroner.
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 1 t 15 minuter
Totalt 1 t 35 minuter
Portioner 4 liter kvittenmarmelad

Ingredienser
  

  • 1,6 kg kvittenfrukt
  • 1,2 l vatten
  • 5 st citroner (halverade)
  • 14,5 dl socker

Instruktioner

  • Samla ihop ingredienserna.
  • Tvätta kvitten noga under kallt rinnande vatten och skrubba väl för att få bort allt ludd. Skala dem inte. Kvittens skal är en källa till pektin, ett naturligt förtjockningsmedel som underlättar tilltagandet av marmelad. Skär dem i skivor med en vass kniv eftersom skalet är väldigt hårt. Kvittensmassa mognar snabbt, så när du skalar dem, kan du lägga dem i en stor skål med vatten och citronsaft för att sakta ner oxidationsprocessen.
  • Avlägsna alla kärnor, frön, etc och låg dem i en tygduk som du knyter åt.
  • Lägg frukten i en kastrull med vatten, tillsammans med de reserverade kärnorna och fröna inuti duken.
  • Skiva citroner tunt, som för marmelad, och lägg i kastrullen.
  • Sjud tills frukten är ganska mör, cirka 45 till 60 minuter. Se noga till så frukten inte kokar över.
  • Värm socker genom att placera i en stålskål i en 120 C ugn i 5 minuter, eller i mikro i 1 minut. Rör ner uppvärmt socker i kastrullen med frukt.
  • Koka upp, tills att din kvitten får en vacker rik rosa färg. Testa lite av marmeladen på ett fat som kylts i kylen. Lägg en liten mängd marmelad på fatet. Om det snabbt bildas en hinna ovanpå och det rinner av fatet i en klumpig formation är det klart.
  • Häll kvittenmarmeladen i steriliserade burkar och lock. Vänd på burkarna med lock med en duk eller trasa för hålla locken steriliserade.
  • När den är marmeladen är kall, torka av burkar och etikett. Förvara på en sval, mörk plats så håller den i minst 12 månader.
Nyckelord Kvittenmarmelad
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar