Krikonmarmelad – Recept

5/5 baserat på 4 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på krikonmarmelad!

En av de mest underbara variationerna av marmelad är krikonmarmelad. Med sin unika smak av sött och syrligt, är den här marmeladen en riktig delikatess som du kan göra hemma med bara några få enkla ingredienser.

För att göra din egen krikonmarmelad behöver du följande ingredienser: krikon, strösocker, citronsaft och vatten. Det är enkla och lättillgängliga ingredienser som du förmodligen redan har i ditt kök.

Marmeladen är perfekt att bre på rostat bröd eller som en söt fyllning i bakverk. Dess balans mellan sötma och syra gör den också till ett utmärkt komplement till ostar.

Krikonmarmelad är inte bara läckert, det är också en utmärkt användning av färska krikon när de är i säsong och överflödiga. Istället för att låta dem gå till spillo, kan du omvandla dem till en smakfull marmelad som du kan njuta en längre tid. Här är allt du behöver veta för att göra din egen krikonmarmelad.

Marmeladen kommer att stelna ytterligare när den kyls, och du kommer att kunna njuta av den på din macka eller i dina favoritrecept när som helst. Använd steriliserade burkar för bästa möjliga hållbarhet på marmeladen.

Sammanfattningsvis så är det inte bara roligt och tillfredsställande att göra krikonmarmelad. Det ger dig också möjlighet att njuta av denna underbara delikatess när som helst du vill, direkt från kylen. Så varför inte ge det ett försök och upptäck den fantastiska smaken av hemlagad krikonmarmelad? Receptet hittas här nedanför!

Krikonmarmelad

Receptet – Så gör du:

Krikonmarmelad

5/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Perfekt till att avnjutas med rostat bröd, croissanter, våfflor eller som en del av en ostbricka. Den har en underbar balans mellan sötma och syrlighet och är ett perfekt sätt att bevara krikonens smaker för senare bruk.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 25 minuter
Totalt 30 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

 • 1 kg krikon
 • 5,5 dl strösocker
 • Saften från 1 citron
 • 1 dl vatten

Instruktioner

 • Skölj krikonen noggrant under kallt rinnande vatten och ta bort stjälken samt kärnan. Du kan behålla kärnorna om du vill använda dem för sin naturliga pektin, men de kan tas bort om du föredrar det.
 • Skär krikonen i mindre bitar och lägg dem i en stor kastrull.
 • Tillsätt strösocker, citronsaft och vatten till kastrullen med krikonen.
 • Blanda väl så att krikonen är täckta med sockret och citronsaften.
 • Låt blandningen stå i rumstemperatur i cirka 1-2 timmar. Under denna tid kommer sockret att börja dra ut saften från krikonen.
 • Efter viloperioden, sätt kastrullen på spisen och sätt på medelhög värme. Koka upp blandningen och låt den sedan sjuda i cirka 20-30 minuter. Rör om då och då och skumma bort eventuellt skum som bildas på ytan.
 • Marmeladen är klar när den tjocknat och fått en geléliknande konsistens. För att testa konsistensen, klicka en klick av marmeladen på en kall tallrik. Om den stelnar när den kyls av den kalla ytan är den redo. Om inte, låt den sjuda ytterligare några minuter och upprepa testet.
 • Ta bort kastrullen från värmen och låt marmeladen svalna något.
 • Häll den varma marmeladen i väl rengjorda och steriliserade glasburkar. Se till att burkarna är torra när du häller i marmeladen.
 • Försegla burkarna omedelbart med lock och låt dem svalna helt. När de har svalnat kan du förvara dem i kylskåpet. Marmeladen kommer att stelna ytterligare när den kyls. när den är ordentligt förvarad i väl förseglade och steriliserade burkar, har marmeladen vanligtvis en hållbarhet på upp till 6 månader till 1 år i en kyl.
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Krikonmarmelad

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar