Nattbakad fläsksida – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på nattbakad fläsksida!

Nattbakad fläsksida är ett otroligt gott kött som får tillagas i 8 timmar eller över natten i syrlig äppelmust som ger god smak. Servera gärna med potatisstomp och en härlig skysås!

Nattbakad fläsksida får tillagas i lugn och ro. Sedan när det närmar sig servering så låter vi den grillas lite i ugnen så man får den mer krispiga ytan.

Som tillbehör gör vi en härligt skysås på skyn som blir kvar i ugnsformen efter tillagningen, och rester av fläsksidan blir ljuvligt på bland annat mackor!

Allt med detta recept på nattbakad fläsksida är superenkelt och går faktiskt riktigt smidigt att göra. Jag tycker det är riktigt värt det! Testa gärna enligt anvisningarna här nedanför!

Nattbakad fläsksida

Receptet – Så gör du:

Nattbakad fläsksida

4.9/5 ( 128 röster )
Nattbakad fläsksida är ett otroligt gott kött som får tillagas i 8 timmar eller över natten i syrlig äppelmust som ger god smak. Servera gärna med potatisstomp och en härlig skysås!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 8 t
Totalt 8 t 15 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 1 kg fläsksida (ungefärlig vikt)
  • 2 tsk salt
  • 3 dl äppelmust
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st gul lök
  • 3 st lagerblad
  • svartpeppar

Instruktioner

  • Skär centimetertjocka skåror över svålen på fläsksidan, med några centimeters mellanrum mellan varje.
  • Arbeta in saltet genom att gnida in det över hela fläsksidan.
  • Lägg ned fläsksidan i en ugnsform, svålsidan uppåt, och häll ner äppelmusten runtomkring köttet. Skala och skär den gula löken i skivor och grovhacka vitlöken och tillsätt tillsammans med kryddorna till formen.
  • Täck över ugnsformen med aluminiumfolie och låt tillagas i mitten av ugnen vid 100°C under natten eller i åtta timmar.
  • Ta ut ur ugnen och öppna folien. För att göra en skysås, sila av skyn över till en behållare och låt stå i rumstemperatur. När fettet lägger sig över skyn, sila av det.
  • Sätt ugnen på grill-läge eller på 225°C inför servering. Låt fläsksidan få färg i cirka 5-10 minuter tills den blivit knaprig på ytan.
  • För såsen: Reducera skyn till 3 dl i en kastrull och tillsätt 1 dl grädde och låt puttra i ungefär 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Färdigt! Servera gärna med potatisstomp och en sallad!
Nyckelord Nattbakad fläsksida
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar