Rysk banantårta – Recept

I denna artikel ger vi vårt favoritrecept på rysk banantårta. Rysk banantårta är en svensk skapelse från Norrköping, med många myter och teorier kring varför den skapades. Med gott om grädde, choklad och banan så är detta bakverk en riktig klassiker.

Vissa hävdar att den ryska banantårtan bakades första gången under 60-talet på Björkdungens Konditori i Norrköping, skriver en Facebook-grupp tillägnad bakverket. Andra menar att det dröjde ända till 1978 för att uppmärksamma den svenska konungens besök i Sovjetunionen.

Att det var just i Norrköping som den första RBT:n bakades är det ingen som tvivlar på, men varför? Var det en gest från ryssarna efter att de 1719 brände ner hela staden, eller var det en rysk konditor som blev alldeles till sig över Sveriges imponerande bananimport?

Frågorna är många, men vad vi säkert vet är att med rätt chokladhalt i grädden, distinkt banansmak på gelén och knaprigt strössel är det här en riktig höjdare!

rysk banantårta

Receptet - Så gör du:

Rysk banantårta

4.9/5 ( 9 röster )
Rysk banantårta är en svensk skapelse från Norrköping, med många myter och teorier kring varför den skapades. Med gott om grädde, choklad och banan så är detta bakverk en riktig klassiker.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 45 minuter
Totalt 1 t
Portioner 10 portioner

Ingredienser
  

  • 1 paket Sockerkaksbotten (3 lager)
  • 3-4 st bananer
  • 2 dl vaniljkräm
  • 6 dl vispgrädde (ha gärna mer redo)
  • 2,5 msk kakao
  • 2 msk florsocker
  • 3 st gelatinblad
  • chokladströssel för dekoration

Instruktioner

  • Ta din första sockerkakstårtbotten och bre ut en mosad banan över den.
  • Lägg på din andra sockerkakstårtbotten ovanpå.
  • Blanda 5 dl vispgrädde, samt all kakao och florsocker. Vispa grädden fluffig. Eller vispa grädden fluffig.
  • Bre ut 2,5 dl av chokladgrädden på tårtbotten nummer två. Bre ut vaniljkräm ovanpå grädden.
  • Spackla nu in tårtan med resten av din cirka 2,5 dl chokladgrädde. Dekorera kanterna med chokladströssel.
  • Skiva bananerna och placera ovanpå tårtan i ett fint mönster. Spritsa grädde med en spritspåse runt ditt lager skivade bananer och runt tårtan (om du vill).
  • Gelé: lägg gelantinblad i kallt vatten i 10 min.
  • Täck bananerna med den avsvalnade gelén med hjälp av en sked.
  • Ställ in tårtan kylen så att gelatinet stelnar.
Nyckelord rysk banantårta
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar